Svjetski dan epilepsije: Biciklijada u znak podrške žrtvama 'tihe bolesti'

Epilepsija je kronična neurološka bolest od koje u svijetu boluje oko 65 milijuna ljudi, dok se u Hrvatskoj broj oboljelih kreće oko 40 tisuća

 

U subotu, 28. ožujka, Hrvatska udruga za epilepsiju uz pomoć Sindikata biciklista, organizira prvo obilježavanja svjetskog dana epilepsije 'Ljubičasti dan' u Hrvatskoj kroz simboličnu biciklijadu.

'Ljubičasti dan' (Purple Day) dan je pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka (biciklijada se održava 28. zbog praktičnih razloga) na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Obilježavanje svjetskog dana epilepsije pokrenuto je 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy, koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih.

Epilepsija je kronična neurološka bolest od koje u svijetu boluje oko 1 posto stanovništva (oko 65 milijuna ljudi), dok je u Hrvatskoj broj oboljelih kreće oko 40 tisuća. Oboljele često prati stigmatizacija okoline koja jako utječe na kvalitetu života oboljelog, zbog čega pojedinci ne žele razgovarati o toj bolesti.

Ovom prilikom Hrvatska udruga za epilepsiju želi preporučiti oboljelima da se, ako im nadležni specijalist preporučuje korištenje bicikla, odluče na bicikliranje. Korištenje bicikla ima nebrojene pozitivne posljedice na zdravlje i podiže duh, a ne iziskuje prevelik napor.

Udruga poziva sve bicikliste i one koji se tako osjećaju na sudjelovanje na biciklijadi i druženje poslije na Zrinjevcu kako bi se solidarizirali s oboljelima od ove nevidljive bolesti i iskoristili priliku kako bi se educirali što napraviti u slučaju neočekivanog epileptičnog napada. Hrvatska udruga za epilepsiju osigurat će informativno-edukativne letke 'Kako pomoći osobi koja ima napadaj?'

Biciklijada počinje u 12 sati pokraj muzeja Mimara, prolazi kratkom rutom po središtu grada i završava na Zrinjevcu. Očekivano trajanje biciklijade je oko 40 minuta.

In Portal

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti