Spomenici nepristupačnosti: V. gimnazija u Zagrebu

U rubrici 'Spomenici nepristupačnosti' naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. OSI populacija kao jedan od ključnih problema njihove integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima.

In-Portal poziva čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju institucije – državne, kulturne, obrazovne -  čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda.

U ovom nastavku predstavljamo V. gimnaziju u Zagrebu.


 

Stručnjaci redovito govore i upozoravaju da je integracija osoba s invaliditetom u društvo daleko od stvarnosti.

Pravi primjer za rubriku 'Spomenici nepristupačnosti' nalazi se u centru Zagreba, a riječ je o V. gimnaziji. Smještena u Klaićevoj ulici, ova se gimnazija ubraja među najbolje škole u Republici Hrvatskoj.

Osnovana je kraljevskim ukazom 7. studenog 1938. godine kao V. muška realna gimnazija, čime je odvojena od tadašnje I. gimnazije. Škola od 1946. godine nosi ime V. gimnazija 'Bogdan Ogrizović', te s tim imenom 1977. godine ulazi u Pedagoški obrazovni centar.

Od 1990. godine škola je ponovno verificirana kao prirodoslovno-matematička gimnazija, a 1991. ukida se Pedagoški obrazovni centar 'Bogdan Ogrizović' i vraća se ime V. gimnazija. Tijekom proteklih 70 godina u V. gimnaziji maturiralo je 12.000 učenika i radilo 513 djelatnika.

V. gimnazija je eminentna odgojna institucija, o čemu nam govore njezine brojne reference, ali zbog neprilagođenosti ulaza u objekt, za osobe s invaliditetom njezina će vrata i dalje ostati zatvorena.

M. Damjanović