Kako prepoznati prve znake seksualnosti kod adolescenata s teškoćama u razvoju

PITANJE: L. V. (34) Moja 13-godišnja kćer ima izražene intelektualne poteškoće, a u zadnje vrijeme primijetila sam da dira svoje intimne dijelove, čak i u javnosti. To je vrlo neugodno, a ja sam zabrinuta za njezinu sigurnost. Što mogu učiniti?

 

ODGOVOR: Prvo, morate prihvatiti da je ono što ona osjeća prirodno, a nije povezano s njezinim dijagnozama. Sve djevojke u ovoj dobi imaju seksualne želje i počinju istraživati svoje tijelo. Međutim, budući da djevojke sa intelektualnim poteškoćama teže nalaze razliku između privatnog i javnog ponašanja, može nam se činiti kao da su njihove seksualne želje 'neprirodne'.

Ako kažete 'ne' masturbaciji, to može dovesti do toga da se dijete skriva i radi to na nesigurnim mjestima. Bez obzira koliko neugodno bilo razgovarati o toj temi s vlastitim djetetom, radi njezine sigurnosti je neophodno. Morate joj objasniti kako i gdje može sigurno masturbirati. Prije razgovora s kćeri razmislite o vlastitim uvjerenjima i mišljenjima vezanim za ovu temu. Da li koristite pravilne nazive za određene dijelove tijela? Jeste li otvoreni za odgovare na sva pitanja koja se mogu pojaviti? Vidite li svoju kćer kao ravnopravno ljudsko biće koje ima pravo na zadovoljstvo?

Važno je da se 'opskrbite' sa što je više moguće podataka prije razgovora s njom. Ako ona ima problema s razumijevanjem složene ideje, koristite slike, crteže ili priče gdje god je to moguće.

Dr. Heidi Yang, koja radi isključivo s djecom iz autističnog spektra, ima sljedeće savjete za roditelje: "S pubertetom dolazi nova senzacija u tijelu, a tema masturbacije je ona koja je ispunjena s nijansama sive. Suočeni s novim problemom, morate ga riješiti, a svaki se razlikuje od slučaja do slučaja. Općenito, ako naučite dijete da masturbacija gotovo nikada nije u redu, oni si uskraćuju jednu vrstu osnovne ljudske potrebe. Važno je biti proaktivan u tome. Vi joj možete pomoći da razumiju jednostavne ideje poput: ''To je u redu, ali onda moraš biti sama '', ili čak ''To je u redu raditi noću prije spavanja, u svojoj sobi."

Preciznim opisom u kojim privatnim prostorijama je u redu masturbirati - primjerice, razlikovati kupaonicu u svojoj kući i javni WC - može pomoći vlastitoj sigurnosti. Kod dječaka adolescenata, učeći konkretna pravila o tome kako se samozadovoljava, na neki način je lakše zbog fizioloških razlika. Sve to isto vrijedi i za djecu bez teškoća u razvoju.

In Portal

 

Povezane vijesti