Grad Zagreb: Projekt odgovornog spolnog ponašanja mladih

Od 90 posto mladih u Hrvatskoj koliko ih je imalo iskustva rizičnog spolnog ponašanja, 70 posto njih osobni rizik zaraze od HPV-a ocijenilo je visokim

Marina Kuzman, članica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om

Podaci govore da je 90 posto mladih u Hrvatskoj imalo iskustva rizičnog spolnog ponašanja, stoga je Grad Zagreb ponovno pokrenuo projekt odgovornog spolnog ponašanja mladih putem kojeg ih se poziva da se u što većem broju odazovu na cijepljenje protiv Humanog papilloma virusa (HPV).

Rasprostranjenost HPV-a u prirodi vrlo je visoka, uspješno se šire s čovjeka na čovjeka i postoji mogućnost da se oko 60 posto ljudi u dobi između 20. i 30. godine života zarazi tom vrstom virusa.

Od kada je 2008. pokrenut projekt, u Hrvatskoj se cijepilo oko 4450 mladih osoba. Najbolje vrijeme za cijepljenje je između 15. i 25. godine. Od 90 posto mladih u Hrvatskoj koliko ih je imalo iskustva rizičnog spolnog ponašanja, 70 posto njih osobni rizik zaraze od HPV-a ocijenilo je visokim.

"Cjepivo protiv HPV-a iznimno je sigurno, a nizak odaziv učenica iz Zagreba od samo osam posto za besplatna cijepljenja vrlo je loš za budućnost prvenstveno žena, a onda i za svakoga od nas", rekao je na konferenciji za novinare član Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om Damir Eljuga.

Radi se o, istaknuo je, najčešćem virusu koji sve češće pogađa mlade ljude.

Usubotu, 17. siječnja, obilježio se međunarodni dan borbe protiv HPV-a, a to je osmi put da Hrvatska Danom mimoza podržava sve žene u njihovoj borbi. Naime, godišnje od raka grlića maternice umre oko 115 žena u Hrvatskoj. Svaki dan od raka vrata maternice oboli jedna, a svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj. Ugroženi su adolescenti, no i skupine u dobi između 30 i 35 godina.

Upozorivši da su se u javnosti pojavile pogrešne informacije o cjepivu protiv HPV infekcije, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum naglasila je nužnost upoznavanja javnosti s najnovijim spoznajama i dostignućima vezanim za cjepivo na način da budu svima jasne i dostupne.

Marina Kuzman, članica Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om smatra da cijela Hrvatska treba imati ovakve programe za besplatno cijepljenje, jer se, naglasila je, učinkovitost cjepiva pokazala u svim zemljama koje su ga primjenjivale u posljednjih desetak godina. "Cijepljenje nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje, odgovornim zdravstveno prihvatljivim ponašanjem i cijepljenjem pokušajmo iskorijeniti rak vrata maternice i spriječiti veliku smrtnost žena", dodala je Kuzman.

U Hrvatskoj se, pojasnila je, sada koristi četverovalentno cjepivo, dok u svijetu postoji već devetvalentno koje ima devedeset postotnu učinkovitost. "Nadamo da će uskoro i u Hrvatskoj zaživjeti praksa redovnog cijepljenja", rekla je Kuzman.

Predsjednik Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti Mihael Skerlev naglasio je nužnost razbijanja predrasude da je HPV samo ženska bolest, a da su muškarci jedino prenositelji virusa. "I muškarac i žena su subjekti i prenositelji, posljedice su pogubne za žene, a virus može uzrokovati niz bolesti kod muškaraca", rekao je.

Nuspojave cijepljenja protiv HPV-a neznatne su, nasuprot tome cjepivo spašava živote žena, naglasio je Skerlev i pozvao roditelje da se odazovu akciji cijepljenja svoje djece u što većem broju.

Apelirao je na djelovanje svih stručnih društava u prevenciji ove infekcije, napomenuvši da su zemlje iz susjedstva uvele cijepljenje protiv HPV-a u svoj redovni kalendar cijepljenja i tako omogućile život. "Cjepivo nije rješenje, ali pomaže u spašavanju ljudskih života", naglasio je Skerlev.

Hina

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Povezane vijesti