Stručnjaci: Zlostavljanje i zanemarivanje u djetinjstvu mogu izazvati kronične migrene

Prema procjenama stručnjaka, danas u svijetu od migrene boluje oko milijarda ljudi. Niti kod nas taj broj nije zanemariv, pa se tako procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 400.000 oboljelih

 

Migrena je kronična bolest obilježena recidivirajućom srednje do jako izraženom glavoboljom koja je često povezana s nizom simptoma autonomnog živčanog sustava. Ime bolesti potječe iz grčkog jezika, a znači "bol u jednoj polovici glave", što dolazi od "pola" i „lubanja“.

Glavobolja je tipično jednostrana (zahvaća jednu polovicu glave) i pulsirajuća, a traje od 2 do 72 sata. Ostali simptomi mogu biti mučnina, povraćanje, fotofobija (osjetljivost na svjetlost), fonofobija (osjetljivost na zvukove), a bol se obično pojačava pri tjelesnoj aktivnosti.

Nalazi Američkih istraživača s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku su prikupljeni od 8.300 ispitanika s migrenama i 1400 ispitanika s tenzijskom glavoboljom.

Tenzijske glavobolje su inače najčešći tip glavobolja kod odraslih osoba.

Analizom prikupljenih podataka je utvrđeno kako je emocionalno zlostavljanje u djetinjstvu bilo povezano s prosječno za trećinu većim rizikom za migrene u odrasloj dobi.

Uz to, seksualno zlostavljane i zanemarivane osobe su imale prosječno 50 posto veći rizik da će patiti od migrena.

Prema procjenama stručnjaka, danas u svijetu od migrene boluje oko milijarda ljudi. Niti kod nas taj broj nije zanemariv, pa se tako procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 400.000 oboljelih.

M. D.

 

Povezane vijesti