Davor Šuker: Želim pomagati ljudima u nogometu i postati član Izvršnog odbora Fife

I dok javnost, a posebice vodstvo i navijači Hajduka, traže njegovu ostavku, a danima se u medijima postavlja pitanje gdje je Davor Šuker, predsjednik HNS-a dao je intervju za Bangkok Post u kojem nema ni riječi o aktualnim zbivanjima u hrvatskom nogometu, ali je zato najavio da želi postati član Izvršnog odbora Fife.

 

U tekstu se navodi da je Šuker u prvom posjetu Tajlandu i to iz dva razloga, da bi odigrao ekshibicijsku utakmicu u okviru proslave rođendana tajlandskog kralja, te da bi potpisao sporazum o suradnji sa Worawijem Makudijem, predsjednikom Tajlandskog nogometnog saveza i članom Izvršnog odbora Fife od 1997.

Šuker ističe da mu je želja pomagati ljudima u nogometu svojim iskustvom. "Želim pomagati ljudima u nogometu. Dobro poznajem nogomet zahvaljujući iskustvu koje sam stekao na terenu i izvan njega. Nadam se da ću u budućnosti postati član Izvršnog odbora Fife. Još sam mlad i mogu učiti od gospodina Worawija, za kojeg se nadam da će ostati član IO Fife", rekao je Šuker u intervju za Bangkok Post, koji je objavljen u srijedu.

Ekshibicijska utakmica kojom će Rama IX. proslaviti rođendan bit će odigrana 5. prosinca u Bangkoku na SCG stadionu. Naime, tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, poznat kao Rama IX., u petak, 5. prosinca, proslavit će 87. rođendan. On je na kraljevski tron zasjeo 1946. i već je 68 godina na čelu države. Što se tiče aktualnih šefova države on je svjetski rekorder po dužini vladavine, a ujedno je kralj sa najdužim stažom u povijesti Tajlanda.

"Drago mi je i ponosan sam što ću biti dio tako važne proslave i tajlandske povijesti", rekao je Šuker, kojeg je Bangkok Post predstavio kao jednog od najboljih golgetera svih vremena, najboljeg strijelca u povijesti hrvatske reprezentacije, te bivšu zvijezdu europskih velikana kao što su Real Madrid i Arsenal.

Osim ekshibicijske utakmice u Tajlandu, 30-ak nogometaša, među kojim su Fabio Cannavaro, Luis Figo, Cafu, Andrej Ševčenko, Paul Scholes i Michael Owen, odigrat će i utakmice u Kini, Japanu i Maleziji.

U petak, prije utakmice u čast tajlandskom kralju, Šuker će sa Worawijem Makudijem potpisati memorandum o razumijevanju. Njih dvojica već su sastala za vrijeme SP u Brazilu i tada su razgovarali o suradnji dva saveza.

"Potpisat ćemo memorandum o razumijevanju koji je važan za obje zemlje. U Brazilu smo razgovarali o razmjeni znanja, trenera, sudaca, igrača i svega što može pomoći nogometu", kaže Šuker. Također, Hrvatska bi na Tajlandu trebala odigrati prijateljsku utakmicu u ožujku sljedeće godine.

Sa manje od pet milijuna stanovnika, Hrvatska je vjerojatno najuspješnija mala zemlja u svijetu nogometa, plasiravši se na četiri od posljednjih pet SP-a. U čemu je tajna Hrvatske, upitao je tajlandski novinar?

"Puno investiramo u mlade igrače i za to je potrebno puno novca. A samo deset utakmica donosi novac, a ostale ništa. Na Euru 2012. čak 95 posto reprezentativaca je prošlo kroz mlađe selekcije, U-15, U-17, U-19 i U-21", izjavio je Šuker.

Što bi Tajland trebao učiniti da se po prvi puta plasira na Svjetsko prvenstvo, pitao je novinar Bangkok Posta?

"Morate igrati dobro, zabijati puno golova i pobjeđivati. Jeste li zadovoljni odgovorom", našalio se Šuker, a potom se uozbiljio i rekao: "Trebate dobre igrače i trenere. Morate investirati da bi stvorili mlade igrače".

Šuker je govorio i o SP 1998., kada je Hrvatska osvojila treće mjesto, a on je sa šest pogodaka bio najbolji strijelac Prvenstva.

"Tada smo pokazali da nogomet nije samo za bogate. Mala zemlja daleko je dogurala i pokazalo se da je sve moguće u nogometu. Nadam se da ćemo to ponoviti. No, još imam loše snove zbog poraza u polufinalu od Francuske (1-2) kada je Thuram zabio jedina dva gola u svojoj reprezentativnoj karijeri", kazao je Šuker.

Hina
Foto: PIXSELL

 

Povezane vijesti