Davor Šuker: Lakše mi je bilo zabijati golove nego voditi HNS

Obilježavajući prvu godinu na čelnom mjestu Hrvatskog nogometnog saveza Šuker se osvrnuo na stanje u našem nogometu te, uz ostalo, komentirao i Zdravka Mamića kojeg je titulirao kao najboljeg nogometnog menadžera u regiji

Povodom obilježavanja prve godine rada na čelnom mjestu Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker je za internetsku stranicu HNS-a 'otvorio dušu'.
"Lakše je zabijati golove. Ne bježim od odgovornosti, svi koji smo naučili nogomet znamo da moramo biti pod naponom 24 sata. HNS ima jednu veliku moć – možemo odlaziti na europska i svjetska prvenstva. Primarni cilj svih naših reprezentacija je otići na europska ili svjetska prvenstva. Ono najvažnije, što očekuje cijela hrvatska javnost, jest da odemo u Brazil. Nadam se da ćemo sve napraviti da to učinimo. Imali smo malu ručnu kočnicu protiv Škotske, ali to je nogomet. Stat ću u obranu igrača i izbornika jer je najlakše kada se pobjeđuje, ali treba učiti iz pogrešaka, bolje tuđih nego svojih", kazao je Šuker koji ulazak Hrvatske u EU vidi kao novi izazov za hrvatski nogomet.

"Kao i za cijelu državu, ulazak u Europsku uniju bit će izazovan i za nogometne klubove, ali isto tako, otvara mnoga vrata. Mladi igrači i njihovi roditelji moraju biti svjesni toga da rani odlazak u inozemstvo često nije ispravan put, a mi ćemo raditi s njima na edukaciji po tom pitanju. Smatram da bolju šansu imate postati Luka Modrić preko Zrinjskog i Zaprešića nego ako s 15 godina odete u neki talijanski klub gdje ćete biti samo broj, gdje vas neće nitko štiti, gdje se vrlo mlada osoba mora prilagoditi novoj zemlji, jeziku i kulturi. Mi ćemo raditi na tomu da ih zadržimo najdulje koliko je to realno moguće. No, isto tako, ulazak u Europsku uniju otvara vrata i malo starijim igračima da zarade ozbiljniji novac, dok će to u Hrvatskoj otvoriti prostor nekom mlađem. Hrvatski klubovi još uvijek uče kako funkcionirati u tržišnim uvjetima i pravila Unije će im po tom pitanju pomoći – o nama ovisi hoćemo li iskoristiti prednosti ili se slomiti pred teškoćama", smatra Šuker.

Čelnik HNS-a kazao je da kandidatura za domaćinstvo Eura 2020. ne može biti samo odluka HNS-a.

"Nama je to san, mi bismo organizacijski odgovorili takvom izazovu kao što smo lani odgovorili zahtjevu Europskog prvenstva u futsalu, no za kandidaturu nam je potreban apsolutan konsenzus i maksimalna podrška grada domaćina i hrvatske države. Razgovarat ćemo s Vladom Republike Hrvatske te zagrebačkim i splitskim gradonačelnicima i ako uspijemo u njima pronaći partnere koji žele sudjelovati u jednom od najvećih projekata u samostalnoj Hrvatskoj, koji bi donio brojne kratkoročne i dugoročne koristi zemlji, našoj ekonomiji i našem nogometu, istaknut ćemo svoju kandidaturu", kazao je između ostalog Davor Šuker.

Predsjednik HNS-a pojasnio je i kakav je njegov odnos s izvršnim predsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem.

"Mamić je izvršni predsjednik osmerostrukog prvaka Hrvatske, član Izvršnog odbora HNS-a i osoba koja dugi niz godina obnaša važne funkcije u hrvatskom nogometu. Radi se o daleko najsposobnijem nogometnom menageru u regiji, što dokazuju i Dinamovi sportski i financijski rezultati. Zar bih trebao skrivati da se radi o partneru od kojeg mogu puno naučiti i čije je znanje korisno za poslovanje i funkcioniranje Saveza? Mamić radi vrhunski posao, to je jasno svakome tko se ikada bavio ili razumije nogomet, znaju to svi ljudi s kojima razgovaram u inozemstvu – i naravno da mi je takva osoba izbor za važnog partnera u ovoj priči u HNS-u. No, naša suradnja u HNS-u staje u HNS-u. Kao što nemam ni ja, Zdravko Mamić nema utjecaja na izbornika Štimca, kao ni na druge izbornike – a rezultati svih naših reprezentacija potvrđuju da izbornici, od Gudelja preko Jeličića do Nike Kovača, rade odličan posao. Isto tako, 1. HNL rukovodi Udruga prvoligaša, gdje je predsjednik Udruge iz NK Rijeke i u čiji rad se ne miješam jer za to nemam ni ovlasti ni potrebe," kazao je Šuker.

Šuker je komentirao i kritike kako HNS ne brine za domaći klupski nogomet.

"Naravno da brinemo i o domaćem klupskom nogometu, no isto tako, javnost mora razumjeti da Hrvatska ima, između ostaloga, muške A, U-21, U-19 i U-17 selekcije, ženske A, U-19 i U-17 selekcije, futsalske A i U-21 reprezentacije i da je to uvijek prioritet bilo kojeg Saveza, ono za što smo direktno odgovorni. Posebno muške reprezentacije ostvaruju svjetski priznate rezultate i mi moramo osigurati vrhunsku logističku podršku. Za Prvu ligu brine Udruga prvoligaša, odnosno, klubovi sami kreiraju svoju sudbinu i radom kroz klub i radom u Udruzi prvoligaša. Oni potpisuju svoje TV i sponzorske ugovore, ne potpisuje ih HNS. Kao jedan od važnih ciljeva postavio sam standardizaciju sustava natjecanja, smatram da je to izuzetno važno. Duboko sam uvjeren da je Liga 10 jedini ispravan i isplativ put za domaće prvoligaško natjecanje, a upravo radimo na vrlo detaljnim studijama koje bi nas usmjerile u definiranje dugoročne strategije natjecanja u drugoj i nižim ligama."

Šuker se osvrnuo i na pitanje kampa reprezentacije.

'Nažalost, naslijedio sam tu nazovimo je 'isprostituiranu' temu od koje ne želim bježati. No, ne želim ni govoriti o rokovima za čije ispunjavanje nije odgovoran samo Savez. HNS razumije potrebu za kampom odnosno kampovima, imamo ideje gdje, što i kako, no ne možemo sami. Svjesni smo da nam nitko neće donijeti kamp na pladnju, pa tako ni FIFA ili UEFA, i zato razgovaramo, a razgovarat ćemo još više, sa svim partnerima – državom, gradovima, klubovima, Uefom – kako bismo pronašli dobra i moguća rješenja. Ne skrivamo da želimo pruženu ruku potpore države i lokalnih samouprava, posebno kada govorimo o stadionskoj infrastrukturi jer upravo su gradovi vlasnici stadiona koji na tom problemu uopće ne rade. Razumijem i njih, kriza je pokosila gradove, no nogomet nije nevažan dio identiteta i življenja u brojnim hrvatskim gradovima, dapače, i gradovima mora biti interes osigurati za početak potpuno sigurne, a potom i relativno komforne stadione. Mi objektivno imamo kvalitetne uvjete u Zagrebu sa Zagrebellom i Maksimirom, a kada vrijeme i okolnosti sazru – sigurno ćemo ući u pravi projekt.'

Hina

Foto: PIXSELL