Ivana Milas Klarić: Izložba povodom 25 godina Konvencije o pravima djeteta

Svečano otvaranje izložbe održat će se u srijedu, 19. studenoga, u 18 sati, u Uredu pravobraniteljice za djecu, u prostoru Male kuće dječjih prava (Teslina 10, prizemlje)

 

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, zajedno s učenicima Grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, obilježit će 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta izložbom koja prikazuje njihovo viđenje značenja ovoga međunarodnog pravnog dokumenta. Na što nas obvezuju odredbe Konvencije, kako ih razumijemo, kako ih i koliko djeca doista doživljavaju u svojoj svakodnevici - pokazat će nadahnuti crteži, slike i poruke učenika. Svečano otvaranje izložbe održat će se u srijedu, 19. studenoga, u 18 sati, u Uredu pravobraniteljice za djecu, u prostoru Male kuće dječjih prava (Teslina 10, prizemlje).

Učenički radovi rezultat su pripreme kalendara za 2015. godinu o Konvenciji o pravima djeteta, pod nazivom „Poznajem i poštujem dječja prava“, koji će se u prosincu dostaviti svim dječjim domovima u Hrvatskoj. Vjerujemo da će poruke o dječjim pravima, izrečene kroz njihove ilustracije, biti snažan poticaj i odraslima i djeci na promišljanje i djelovanje.

Predstavljanje ovog projekta, ostvarenog u suradnji s djecom, središnji je događaj kojim Ured pravobraniteljice za djecu obilježava 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta, a svečano otvaranje izložbe upriličit će se upravo na Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga. Izložba će biti otvorena za posjet školama i drugim grupama posjetitelja uz najavu do 30. studenoga, a u istom će se prostoru organizirati i dodatna događanja.

Najatraktivniji događaj bit će debata o dosegnutoj razini zaštićenosti dječjih prava, koju će izvesti Debatni klub "Bušmani" zagrebačke Druge gimnazije. Afirmacijska i negacijska ekipa raspravljat će o tome je li Konvencija o pravima djeteta ispunila svoju ulogu u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice Konvencije o pravima djeteta tijekom druge polovice studenoga će se i u regionalnim uredima pravobraniteljice za djecu, u Osijeku, Splitu i Rijeci, organizirati susreti s djecom iz dječjih vrtića, škola i domova. Tom prilikom djeci će se, uz Konvenciju o pravima djeteta, predstaviti i djelokrug te način rada pravobraniteljice za djecu.

Ured pravobraniteljice za djecu

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

 

Povezane vijesti