Vesna Golemac: Hrvatska svojim zakonima krši prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

In-Portal prenosi potresno pismo majke djeteta s autizmom koje bi trebalo, ako ništa drugo, utjecati na savjest državnih tijela koja, navodno, brinu za boljitak djece s teškoćama u razvoju

Prije 60 godina donesena je Opća deklaracija o ljudskim pravima UN-a.
Ove godine 10. prosinca  obilježavamo 60-tu godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, povijesnog dokumenta od 30 članaka koji je odigrao značajnu ulogu u podizanju razine zaštitite ljudskih prava.

"Sva ljudska bića rođena su slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima… Svi imaju pravo na život, slobodu i sigurnost… Svi su jednaki pred zakonom.“ - samo su neka od načela Deklaracije, a koja su ugrađena u temeljne pravne akte većine modernih država svijeta.

Danas, nakon 60 godina, Republika Hrvatska svojim zakonima ograničava i zakida djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Pri donošenju konačnog prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi koji će se naći ovaj tjedan u Saboru na drugom čitanju ,nastavlja se diskriminacija djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaloditetom.
Naime,da bi roditelj ostvario pravo na status roditelja njegovatelja prema odredbi članka 74.važećeg Zakona o socijalnoj skrbi,roditelju se priznaje pravo na status roditelja njegovatelja samo kada dijete s teškoćama u razvoju,odnosno osoba s invaliditetom ,boravi manje od 4 sata (znaći manje od 20 sati tjedno) u predškolskoj, školskoj ili zdrastvenoj ustanovi,domu socijalne skrbi ili drugog pružatelja socijalnih usluga ili iznimno više od 4 sata uz uvijet da mu roditelj pruža usluge pomoći i njege.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju koji svoju djecu dovode u ustanove "na školovanje“ manje od 4 sata, (u prilog tome vodi se i evidencija vremenskog dolaska i odlaska iz ustanove) dobili su odgovor Ministarstva socijalne politike i mladih u kojemu se navodi da se pojam "dnevno boravi“ ne može tumačiti na način da je potrebno utvrđivati faktično trajanje dnevnog boravka djeteta u ustanovi zbrajanjem dana ili sati STVARNOG BORAVKA, kao i odsustva što svakako nije bila intencija Zakona. Boravak je vezan uz određeni program u sklopu kojem se djetetu osiguravapružanje različitih usluga a čije je trajanje propisano te bi taj podatak trebao biti naveden na potvrdi o boravku djeteta. 
Naime, Ministarsvo znanosti obrazovanja i športa propisalo je minimalnu satnicu o školovanju djece s teškoćama u posebno odgojno,obrazovnim ustanovama( kao što je Centar za autizam) od 23-25 sati tjedno, i gle ČUDA u Ministarsvu socijalne politike i mladih,ministrici Milanki Opačić desilo se prosvjetljenje i prilika kako bi pomogla svom kolegi gospodinu Liniću da u državnoj blagajni uštedi koju kunu.
Roditelje njegovatelje i djecu s teškoćama u razvoju,odnosno osobe s invaliditetom zakinut će  za prava koja su „nažalost“ ostvarili teleljem  svoje teške zdrastvene dijagnoze,djeci koja su potpuno ovisna o pomoći i njezi druge osobe, djeci kojoj je zbog održavanja života potrebna specifična njega izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata,djeci koja su u potpunosti nepokretna i uz pomoć ortopedskih pomagala,te djeci s više vrsta oštečenja ( tjelesnih,mentalnih,intelektualnih ili osjetnih) zbog kojih su potpuno ovisni o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.
Pravo koje se priznaje na status roditelja njegovatelja ne smije ugroziti pravo na školovanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Čestitam "stručnom timu" Ministarstva socijalne politike i mladih na "odličnom“ prijedlogu novog zakona koji KRŠI UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom,
Čl. 24. Obrazovanje – bez diskriminacije!
Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje na pridržavanje njenih odredbi te uključuje prava nadziranja primjene u državama koje su je prihvatile i ratificirale Konvenciju.Republika Hrvatska je usvojila Konvenciju o pravima djeteta UN 8.studenog 1991, te ju je dužna poštovati.Konvencija o pravima djeteta sadrži standarde koje država potpisnica Konvencije mora jamčiti svakom djetetu.
Vi takozvani stručnjaci koji primate plaću iz državnog proračuna( gospodo mi vas financiramo),ali vam ne dajemo pravo  da kršite prava naše djece,da kršite Ustav Republike Hrvatske,Obrazovanje u Republici Hrvatskoj svakome je dostupno pod jednakim uvjetima u skladu s njihovim sposobnostima.
Vezano uz područje posebnog interesa za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju,Republika Hrvatska u svoj pravni sustav ugradila načela Opće deklaracije o ljudskim pravima.
Zbog velikog broja poslovnih obeza, gospođa ministrica Milanka Opačić nije u mogučnosti  sjesti zajedno za stol s gospodinom ministrom Željkom Jovanovičem i pozvati svoje savjetnike,kako bi usaglasili zakon,jer i djeca s težim oštečenjem zdravlja i osobe s invaliditetom imaju pravo na školovanje.

S obzirom ako svom sinu ,100% invalidu,djetetu s višestrukim oštečenjima zdravlja, omogučim boravak u  školskoj ustanovi koja provodi program obrazovanja,
( minimalno 25 sati) ja kao roditelj gubim pravo na status roditelja njegovatelja da bi svom djetetu mogla pružiti pomoć i njegu koja mu je potrebna.
Moje dijete svakodnevno pohađa Centar za autizam u Splitu i fizički je prisutno manje od 4 sata.
Pa evo gospođo ministrice ako mislite da našoj djeci,djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom nije potrebno nikakvo školovanje,da ih se bar pokuša osbosobiti da ne budu na teret ovoj društva i države,kao neuki i neproduktivni.
Da ih ne treba socijalizirati,uključiti o ovo neosjetljivo društvo,da im ne treba pružiti integraciju,inkluziju,možda razmislim i vratim  vam status roditelja njegovatelja,jer mislim da nijedna bijedna naknada nije vrijedna zakidanja prava na školovanje moga djeteta.
Ali Vas molim da nas posjetite u naredno vrijeme,da vam pokažem i naučim vas kao je to mjenjati pelene punih 13 godina,kako je nespavati noćima,kada dijete ima poremečaj spavanja i spava samo 3-5 sati,kako se nositi s agresijom i auto agresijom vlastitog djeteta,kako u ordinaciji teško izgovaram da,moj sin ima umjerenu i težu mentalnu retardaciju... kako da ga naučim  što je lijevo a što desno-kad u 13 godina nije rekao mama!Moje psihofizičko stanje narušeno je borbom za prava naše djece, sramota je živjeti u državi u kojoj se krše temeljna ljudska prava.
Naknada koju primaju roditelji njegovatelji u iznosu od 2500 kuna moram Vam reći da je sramotna i uvredljiva!
PokušajteVi s tom naknadom omogučiti djetetu hranu,ljekove,odjeću,obuću i odvesti ga ne terapije defektologa,logopeda,psihologa,senzornu integraciju,fizijo terapeutu...
Da, moje dijete ima AUTIZAM i za to postoji opravdanje, koje je Vaše?!
Dragi moji sugrađani i građani Republike Hrvatske čestitam Vam MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA.
Moj glas je ZA.Za jednaka prava svih!

P.S. Gospodine predsjedniče, gdje je sad pravda i pravednost?!
Ponosna MAMA autističnog djeteta
Vesna Golemac

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL