Besplatni preventivni pregledi prostate za muškarce s invaliditetom

Rak prostate jedan od najčešćih malignih tumora u muškaraca srednje i starije životne dobi kojima se posebno preporučuje redovita kontrola

 

Sukladno Zagrebačkoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. (Službeni glasnik Grada Zagreba 5/11, u daljnjem tekstu: Strategija), Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i udrugama osoba s invaliditetom, u cilju promicanja zdravlja i sprečavanja nastanka invaliditeta i težih oštećenja zdravlja, organizira besplatne preventivne preglede prostate za muškarce s invaliditetom.

Pregledi će se obavljati u Kliničkoj bolnici Sveti duh tijekom studenog i prosinca, prema popisu kojeg će izraditi Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom iz Zagreba. Pregledu mogu pristupiti muškarci u dobi od 55 do 65 godina s prebivalištem u Gradu Zagrebu, koji nisu do sada obavljali ovaj pregled ili ga nisu obavljali u okviru zadnjih mjesec dana, a sadrži utvrđivanje PSA u krvi i ultrazvuk mjehura i prostate.

S godinama se kod muškaraca povećava rizik od oboljenja prostate - žlijezde čija je osnovna funkcija proizvodnja većeg dijela tekućine u sjemenu. Prostata je važna za plodnost muškarca jer sekret te žlijezde štiti i prehranjuje spermije na njihovu putu do jajne stanice žene u maternici.

Najčešća oboljenja prostate su benigna hiperplazija prostate (BHP) i rak prostate, dok u manjoj mjeri određeni broj muškaraca ima i upalu prostate, tzv. prostatitis. Važno je reći da je upravo rak prostate jedan od najčešćih malignih tumora u muškaraca srednje i starije životne dobi, kojima se posebno preporučuje kontrola prostate.

Problemi s prostatom najčešće se prepoznaju kod muškaraca koji tijekom noći učestalo ustaju zbog potrebe za mokrenjem. Tu je i slab i isprekidan mlaz mokrenja, kao i česta potreba za mokrenjem.

Za detaljne informacije vezano uz narudžbu na kontrolni pregled prostate kontaktirajte udrugu u kojoj ste član.

M. Damjanović