Intervju, Vedran Habel: Osobe s invaliditetom mogu postati vrhunski kuhari


 

Vedran Habel, kuhar koji je radio u renomiranim restoranima i hotelima, stečeno radno iskustvo prenosi kao nastavnik kuharstva i specialist za nacionalna jela. Napisao je knjigu 'Hrvatska kuharska početnica' i autor je Udžbenika za kuharstvo za 1. 2. i 3. razred srednjih ugostiteljskih škola za smjer kuhar. Usto je i autor prvog udžbenika na brajici "Ugostiteljsko kuharstvo" kojim i slijepe potiče na samostalno kuhanje.

Povod našeg razgovora je njegovo uočavanje različitosti među ljudima iz kojega je proizašlo podučavanje kuharskih vještina osoba s invaliditetom. Osnivač je i predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja U.N.U.O. osnovane s vizijom poboljšanje obrazovanja osoba s invaliditetom.

Kroz edukaciju i kuharske radionice daje priliku osobama s invaliditetom da pokažu svoje sposobnosti rada u ugostiteljstvu i lakše dođu do zapošljavanja u struci. U.N.U.O. je osnovala Centar za unapređivanje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom. Jedinstveni projekt u Europi kojem su osnovni ciljevi edukacija ugostiteljskih djelatnika za pravilan pristup gostima s invaliditetom te organizacija eno-gastro radionica prilagođenih turistima s invaliditetom. U rujnu su krenule interaktivne radionice za poslodavce i djelatnike ugostiteljske struke te osobe s različitim vrstama invaliditeta. Tako će ugostitelji i turistički djelatnici neposrednom komunikacijom naučiti kako se pravilno ophoditi sa osobama s invaliditetom.

Vaša slika kuhara i kulinarstva?

- Za mene je kuharstvo velika strast i ljubav. Biti kuhar je težak posao koji iziskuje puno odricanja, smirenosti, razumijevanja, međuljudske tolerancije, ljubavi i nadasve upornosti. Mene osobno kuharstvo ispunjava jer sam svoj svakodnevni posao pretvorio u humanitarnu djelatnost. Svoje kuharsko znanje i vještine prenosim na osobe s različitom vrstom invaliditeta i teškoćama kojima je potrebna edukacija da bi mogli samostalno živjeti to jest obavljati osnovne životne funkcije.

Može li osoba bez vida, sluha ili s tjelesnim oštećenjem biti vrhunski kuhar/ica?

- Naravno, uz veliku upornost osobe i njenog mentora. Potrebno je puno truda, rada, volje i vremena što pridonosi odličnim rezultatima i općeg zadovoljstva osobe s invaliditetom i mene kao mentora. Većina polaznika mojih radionica, nakon edukacije sami kuhaju, što im uvelike olakšava samostalan život.

Niz godina održavate edukacije za kuharske vještine za osobe s invaliditetom. Kakva su iskustva s tih radionica?

- Riječima je teško opisati osjećaj zadovoljstva i sreće osobe s invaliditetom kad uspije savladati teškoće u kuhinji i samostalno pripremiti ručak. Ja u potpunosti dajem sebe. Novac ne može zamijeniti njihov osmijeh na licu i riječi zahvale. To mi daje snagu da se trudim i dalje, a svaka barijera i prepreka nestane kada osoba s invaliditetom pripremi samostalno hranu.

Prilikom jedne kuharske edukacije osoba s teškoćom u kretanju i slijepih osoba, koja se provodila pet dana u Zadru, doživio sam posebno iskustvo koje me je jako dirnulo i posebno ispunilo. Zadnji dan edukacije provodilo se natjecanje u pripremanju jela među sudionicima. Najbolja tri kuhara dobila su nagradu. Među njima je bila slijepa djevojka koja je od sreće počela skakati kada je osvojila kuharicu napisanu na brajici. Njeno zadovoljstvo i osmijeh na licu, te svaki slični doživljaj mene potiču na daljnji rad i trud.

Trebaju li neki preduvjeti za dobrog kuhara/icu ili svi možemo svladati osnove, obzirom da često čujemo jadikovke tipa 'Ja sam antitalent za kuhinju'?

- Kao i u svakom drugom poslu, glavni preduvjet za dobrog kuhara je volja. Apsolutno svaka osoba koja ima volje i želje za kuhanje može savladati osnove kuharstva. S obzirom na navedeno, tvrdim da su osnove kuharstva savladive koliko god netko bio 'antitalent'.

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, čiji ste osnivač i predsjednik, organizira besplatne tečajeve za poslodavce i djelatnike u ugostiteljstvu. Koji je cilj ovih tečajeva i kakav je odaziv?

- Glavni cilj tečajeva je razbijanje barijere da osobe s invaliditetom ne mogu raditi samostalno u kuhinji. Želimo upoznati ugostiteljske djelatnike sa specifičnostima pojedinih oštećenja osoba s invaliditetom (slijepe, gluhe, gluhoslijepe osobe te osobe s tjelesnim invaliditetom), umanjiti ili suzbiti postojeće predrasude prema istima te ih poučiti kako pristupati, komunicirati i raditi s osobama s invaliditetom kao gostima i zaposlenicima.

Vedran je na kuharskoj radionici imao i jednu posebno ambicioznu polaznicu, novinarku In-Portala Božicu Ravlić

Kroz radionice osobe s invaliditetom će promovirati hrvatsku nacionalnu kuhinju te ćemo educirati poslodavce o pravilnom odnosu prema osobama s invaliditetom (na primjer, kako pristupiti slijepoj, gluhoj ili osobi s teškoćama u kretanju kada dođe u restoran). Poslodavci će na radionicama naučiti kako da prilagode svoje radno okruženje osobama s invaliditetom. Radionicama ćemo postići i senzibiliziranje javnosti o radnim sposobnostima osoba s invaliditetom.

Možete li nam za kraj dati recept koji će svladati svaki početnik?

- Za kraj vam neću dati recept već vas pozivam na radionicu kako bi iz vlastitog iskustva mogli doživjeti naš rad i probati hranu koju je pripremila osoba s invaliditetom. Na radionici ćete naučiti kako pripremiti jelo i dobit ćete recept.

Želite li naučiti ili nadograditi vlastito kuharsko znanje, termine radionica, kontakt i više o samoj Udruzi nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja pročitajte na stranici www.unuo.hr

Razgovarala: Božica Ravlić


 

 

Povezane vijesti