Studija: Dojenje može imati negativne posljedice po psihičko zdravlje majke

Zdrastvena korist dojenja je višestruko znanstveno dokazana i Svjetska zdrastvena organizacija preporuča isključivo dojenje prvih šest mjeseci. No, istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu u svojoj su studiji naglasak stavili na utjecaj koje dojenje ima na psihičko zdravlje žena

 

Prema velikoj studiji provedenoj na 14 tisuća žena, dojenje može biti faktor pri nastanku postnatalne deprresije.

Postnatalna depresija je posebno zastupljena kod žena koje su planirale dojiti, ali su se susreli s problemima i poteškoćama pri dojenju, istaknuli su istraživači.

Istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu The maternal and child health, poziva na dodatnu podršku majkama koje se susreću s problemima pri dojenju.

Znanstvenici naglašavaju da je psihičko stanje posebno osjetljivo kod žena nakon poroda i da se na to mora posebno obratiti pažnja.

Zdrastvena korist dojenja je višestruko znanstveno dokazana i Svjetska zdrastvena organizacija preporuča isključivo dojenje prvih šest mjeseci. No, istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu u svojoj su studiji naglasak stavili na utjecaj koje dojenje ima na psihičko zdravlje žena.

Statistika govori da jedna od deset žena pati od postnatalne depresije.

Istraživanje provedeno na oko 14 tisuća rodilja je pokazalo da je depresija za 50 posto manje zastupljena kod žena koje nisu imale poteškoća s planiranim dojenjem. Suprotno, rizik za razvitak depresije se udvostručio kod žena koje su imale problema s planiranim dojenjem.

"Dojenje ima protektivni utjecaj, ali postoji i druga strana medalje, a to je visoka zastupljenost depresije kod žena koje imaju teškoće s dojenjem“, izjavila je jedna od istraživačica dr. Maria Iacovou.

Iacovou je istaknula da se zdrastveni sustav mora više posvetiti toj osjetljivoj skupini žena.

"Treba ženama naglasiti sve benefite koje donosi dojenje, ali moramo biti i podrška svim onim ženama koje imaju teškoća s dojenjem ili ne mogu dojiti. To je prilično stresna situacija, a naše istraživanje samo to potvrđuje. Majčino psihičko zdravlje je važno i za majku i za dijete“, dodala je dr. Iacovou.

Majke su izložene velikom stresu nakon poroda. Moraju se nositi s bolovima, manjkom sna, tjeskobama i brigom za dijete. Dojenje pomaže da se majka relaksira i smanji stres, ali stres koji uzrokuju teškoće s dojenjem često je kap koja prelije čašu i dovede do depresije koja ima ozbiljne posljedice na majku, dijete i obitelj.

Branimir Šutalo