Kriteriji za dobivanje statusa majke njegovateljice

PITANJE: D.C. (30) Majka sam dvoje djece, jedno s teškoćama u razvoju, suprug je nezaposlen kao i ja. Živimo od dječjeg doplatka i onog što suprug zaradi radeći bez prijave.

Podnijela sam zahtjev za status majke njegovateljice, a suprug planira otvoriti obrt na moje ime. Možete li mi savjetovati što to znači i ima li utjecaj na moj zahtjev, tj. odobravanje statusa? Hoće li mi odobriti status ako otvorimo obrt na moje ime?

ODGOVOR: Poštovana, ukoliko Vam zahtjev za priznavanje statusa roditelja njegovatelja bude odobren, a naknadno otvorite obrt na svoje ime, status će Vam biti ukinut. Naime, prema članku 63. Zakona o socijalnoj skrbi (Narodne novine, broj 157/13) pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom. Da bi roditelj mogao ostvariti taj status mora biti nezaposlen, a ukoliko je zaposlen, on će radni odnos morati prekinuti. Dakle, za vrijeme ostvarivanja prava roditelj ne smije biti u radnom odnosu, odnosno njega djeteta treba mu biti jedino zanimanje. Naime, u takvom slučaju roditelj ostvaruje naknadu od centra za socijalnu skrb te temeljem tog statusa ostvaruje prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

S druge strane, u članku 28. Zakona o obrtu („Narodne novine“, broj 143/13) propisano je da obrtnik može obrt voditi sam ili putem poslovođe koji mora biti u radnom odnosu kod obrtnika, međutim i tada poslovođa obrt vodi u ime i za račun obrtnika. Stoga se obrtnik nikako ne može smatrati nezaposlenom osobom.

Mogu Vam jedino savjetovati da otvorite obrt na suprugovo ime kako bi Vi mogli ostvariti status roditelja njegovatelja, a ukoliko to nije moguće iz nekog razloga, tada bi bilo najbolje da otvorite obrt na svoje ime, a suprug kao nezaposleni roditelj podnese zahtjev za priznanje statusa roditelja njegovatelja.

Odgovara: Tihana Levak, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr

 

Povezane vijesti