Je li ukinuto pravo na jednokratnu pomoć za osobe s invaliditetom?

PITANJE: N. V. (28) Možete li mi pomoći oko jednog meni važnog pitanja. Do sada sam jedno do dva puta godišnje tražio jednokratnu pomoć od Centra za socijalnu skrb prema svom mjestu stanovanja.

Nemam druga primanja osim osobne invalidnine i to mi je puno značilo, a zaposlenice su mi već ranije rekle da imam pravo na tu pomoć tri do četiri puta na godinu. Otišao sam prvi put ove godine u Centar za socijalnu skrb i zatražio jednokratnu pomoć, no odgovoreno mi je da više nemam pravo na nju. Možete li mi odgovoriti što je s tim pravom, ukinuto je ili o čemu ovisi? Kome da se obratim? Čujem da neke osobe s invaliditetom podnose zahtjev i odobrava im se.

ODGOVOR: Poštovani, jednokratna naknada prema Zakonu o socijalnoj skrbi (NN 157/13) je jedno od prava u sustavu socijalne skrbi koja se priznaje samcu ili kućanstvu koje zbog trenutačnih materijalnih teškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe nastale zbog rođenja ili školovanja djeteta, bolesti ili smrti člana obitelji, elementarne nepogode i slično.

Jednokratna naknada može se priznati i zbog:

- nabave osnovnih predmeta u kućanstvu ili nabave neophodne odjeće i obuće ako ne postoji mogućnost da se nabava neophodnih predmeta u kućanstvu i odjeće i obuće osigura u suradnji s humanitarnim organizacijama;

- kupnje obveznih školskih udžbenika za korisnike prava na smještaj u udomiteljskoj obitelji koji su učenici osnovne ili srednje škole, ako to pravo ne ostvaruje po drugoj osnovi;

- naknade troškova prijevoza u mjesto prebivališta, vlastitu ili udomiteljsku obitelj, dom socijalne skrbi, kod drugog pružatelja usluge odnosno drugu ustanovu korisnicima privremenog smještaja u kriznim situacijama;

- podmirenja potreba korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja u slučaju kad ta potreba nije zadovoljena u okviru usluge smještaja, organiziranog stanovanja ili naknade ostvarene po drugoj osnovi.

Jednokratna naknada priznaje se kao pravo na novčanu naknadu ili kao pravo na naknadu u naravi. Ukupan iznos priznatih jednokratnih naknada u jednoj kalendarskoj godini ne može iznositi više od pet osnovica iz čl.27.st.2. Zakona za samca, odnosno sedam osnovica iz čl.27.st.2. Zakona za kućanstvo. Do donošenja odluke Vlade RH, osnovica u 2014. godini iznosi 800 kuna. Dakle, prema gore navedenom, maksimalni iznos naknada u jednoj kalendarskoj godini ne može biti veći od 4.000 kuna za samca, odnosno 5.600 kuna za kućanstvo.

U osobito opravdanim slučajevima centar za socijalnu skrb može priznati uvećanu jednokratnu naknadu uz prethodnu suglasnost Ministarstva. Uvećana jednokratna naknada može se priznati u najvišem iznosu od 10.000 kuna.

S obzirom na Vašu situaciju, bilo bi uputno uputiti nadležnom centru za socijalnu skrb zahtjev za ostvarivanjem prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Zajamčena minimalna naknada je pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. Pravo na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti samac ili kućanstvo, ako nema sredstva za uzdržavanje u visini propisanoj u čl.30.st.1. Zakona (u visini zajamčene minimalne naknade koju bi ostvario samac ili kućanstvo koje nema nikakvih prihoda) niti ih je u mogućnosti ostvariti radom, primitkom od imovine, kao ni od obveznika uzdržavanja, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti davati uzdržavanje.

Odgovara: Matija Kontrec, Pravna klinika Zagreb

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na: mladen.kristic@in-portal.hr

 

Povezane vijesti