Fra Bonaventuri Dudi nagrada Grada Zagreba za životno djelo

Zagrepčanka godine dr. Vernesa Smolčić bavi se istraživanjima na području astrofizike i prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća, namijenjana istraživačima početnicima

Na svečanoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja će se održati 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, 18 zaslužnih pojedinaca te tvrtki i institucija dobit će nagrade, među kojima će nagrada Zagrepčanka godine biti dodijeljena dr. sc. Vernesi Smolčić, docentici na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

To je danas jednoglasno odlučio Odbora za javna priznanja Gradske skupštine.

Zagrepčanka godine dr. Vernesa Smolčić bavi se istraživanjima na području astrofizike i prva je znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća, namijenjana istraživačima početnicima.

Nagrade Grada Zagreba dobili su - Ivan Blažičko, novinar i komentator; prof. dr. Mario Cifrek s Fakulteta elektrotehnike i računarstva; prof. dr. Ante Čović, redoviti profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu; dr. Tomislav Domazet-Lošo za izvanredne znanstvene rezultate u biološkim znanostima.

Fra Bonaventura Duda, franjevac - svećenik dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za životno djelo.

Nagradu Grada Zagreba dobio je i Arhitektonski ured "Dva arhitekta", tandem arhitekata Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića.

Nagradu Grada Zagreba dobila je i Giga Gračan, književna prevoditeljica; Ervin Jahić, pjesnik, književni kritičar, urednik i antologičar te zagrebačka Klinička bolnica "Sveti Duh"; tvrtka Končar - Energetski transformatori d.o.o.; Elizabeta Kukić, glumica Gradskoga satiričkog kazališta Kerempuh; te prof. dr. Boris Labar, sportski dužnosnik i izvanredni profesor na zagrebačkom Medicinskom fakultetu i Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

Nagradu Grada Zagreba dobila je i Blaženka Milić, prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, te Otvorena televizija Zagreb d.d. (OTV) u povodu 25 godina djelovanja, koja prelaskom na digitalno emitiranje signala mijenja ime programa u Jabuka TV i postaje regionalni televizijski nakladnik.

Nagradu Grada Zagreba dobio je i prof. dr. Miroslav Samaržija, specijalist pulmolog, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Nagradu Grada Zagreba dobio je i Ante Kostelić za izvanredne sportske rezultate velikoga skijaškog trenera te posthumno Aleksander Laslo, za sustavan rad, istraživanja i prezentaciju moderne arhitektonske baštine i urbane kulture Zagreba te njezino ravnopravno uključivanje u europski kulturni kontekst.

Hina

Foto: Anto Magzan/PIXSELL