Deset godina udruge PINO: Kako smo stvarali prvu dalmatinsku klapu osoba s invaliditetom

Štafeta osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima simboličnim mimohodom predstavlja probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu te sve njihove pobjede koje donose 'zlato' na stazi života

Povodom desete obljetnice rada Udruge PINO, Split u subotu 26. travnja održat će cjelodnevnu proslavu humanitarnog karaktera s ciljem predstavljanja dosadašnjeg rada, te educiranja i senzibiliziranja javnosti za probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom.

Svaka od brojnih programskih aktivnosti imat će posebnu poruku, a pozivaju se sve osobe s invaliditetom da se odazovu i sudjeluju prema mogućnostima, kao i ostali građani da podrže i uveličaju ovu manifestaciju.

Program na Matejuški – ronioci, osobe s invaliditetom koji čiste Mandrać - ima za osnovni cilj promociju sporta i ekološke osviještenosti. Želi se motivirati što više osoba s invaliditetom na uključivanje u sportske aktivnosti te pokazati građanima da osobe s invaliditetom mogu aktivno participirati u svim sportovima. Prvi dio manifestacije će uveličati čašćenjem građana pečenom srdelom i pićem a za sve sponzore priprema se svečani ručak.

Štafeta osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima nije natjecateljskog tipa. Svi sudionici su pobjednici i dobivaju nagrade. Light motiv jest 'životna utrka' koja ovim simboličnim mimohodom predstavlja probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, te sve njihove pobjede koje donose 'zlato' na stazi života. Sve učesnike štafeta tvrtka DM daruje prigodnim poklon paketima.

Prigodni dječji program ima za osnovni cilj socijalizaciju djece s invaliditetom i njihovih roditelja.

Utrka sportaša osoba s invaliditetom – u utrci će se natjecati profesionalni sportaši u invalidskim kolicima. Poruka je "Sportski duh premošćuje sve prepreke“. Ovom utrkom žele građanima predstaviti osobe s invaliditetom te pokazati da su sposobni biti uz bok zdravim profesionalnim sportašima.

Kulturno-umjetnički program otvara jedina mješovita klapa osoba s invaliditetom PINO. Program ima za osnovni cilj predstaviti izvođače osobe s najtežim invaliditetom i osvijestiti građane da talent nije uvjetovan invaliditetom.

Udruga PINO osnovana je zbog problema prijevoza osoba s invaliditetom i potreba za osiguranjem potrebnih preduvjeta za provođenjem svakodnevnih aktivnosti svojih članova, te njihova aktivnog uključivanja u život zajednice. PINO od osnutka 2004. godine aktivno uz predsjednika Udruge Petra Periše radi na izjednačavanju uvjeta života osoba s invaliditetom s ostalim građanima kroz ukazivanje na arhitektonske i građevinske barijere, obvezu poštivanja osnovnih ljudskih prava, dakle pravo na mobilnost i sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima grada u kojem žive.

Više informacija o udruzi i događanjima koje provode možete pronaći na stranici www.pino.hr.

In-Portal