U Makarskoj održan okrugli stol na temu 'Inkluzivni sport - sport kao način života'

Svrha organizacije okruglog stola bila je podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportskim aktivnostima, odbacivanju predrasuda te poticanje klubova na njihovo uključivanje u sport

Prizor s okruglog stola.

 

Prošlog četvrtka, 16. studenog 2023. godine održan je okrugli stol na temu 'Inkluzivni sport - sport kao način života' u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom 'Sunce' i Zajednice športskih udruga grada Makarske, u projektu 'Sunce za udruge' sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Svrha organizacije okruglog stola bila je podizanje svijesti o važnosti sudjelovanja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportskim aktivnostima, odbacivanju predrasuda te poticanje klubova na njihovo uključivanje u sport.

Okrugli stol uključio je dugogodišnje prijatelje Udruge 'Sunce', sportske trenere koji su već sudjelovali u inkluzivnim projektima.

Uvod u raspravu počeo je prezentacijom ESF projekta Sportski INpuls (2019. - 2020.) voditelja Ivana Andrijaševića i Tanje Visković.

Kroz projekt je angažirano čak 10 trenera koji su prošli edukacije za rad s 55 pripadnika ciljane skupine - djece s teškoćama i osoba s invaliditetom kako bi ih uključili u atletiku, plivanje, biciklizam, košarku i sportsko penjanje što je tada bio novi sportski sadržaj na području grada Makarske.

Veliki je to broj stručnjaka s obzirom na to da je bio prisutan strah i nesigurnost zbog rada s djecom s teškoćama, a jednako je izazovno bilo animirati roditelje djece s teškoćama i suzbiti nedostatak samopouzdanja mladih s teškoćama.

Trenerica rukometa i logopedinja Maida Arslanagić također je predstavila projekt inkluzije u sportu HandbALL IN - sportski inkluzivni program za djecu i mlade s teškoćama u razvoju koji je jedinstven u Republici Hrvatskoj, a djeluje na području Zagreba, Metkovića, Sinja, Sarajeva i Makarske u kojem su uključeni i korisnici Udruge osoba s invaliditetom 'Sunce'.

I Maida napominje predrasude s kojima se susreće u radu s djecom s teškoćama jer roditelji često odbijaju inkluziju s djecom s teškoćama jer 'njihova djeca' ne pripadaju toj skupini.

Treneri su suglasni da su iskustva sa Sportskim INpulsom bila vrlo korisna u radu s djecom s teškoćama, nabavljena je vrijedna oprema i prilagođeni prostori Gradskog sportskog centra. Posebno su korisne bile edukacije za trenere i studijski posjet PK Narator u Zagrebu, čime su dobili nova znanja i razbili predrasude.

Međutim, teško održavaju ove treninge pri čemu nisu presudna financijska sredstva već zahtjevnost treninga. Redovna populacija djece toliko je zahtjevna da treneri ne mogu osigurati posvećenost i siguran trening djece s teškoćama.

Posebno su korisne bile edukacije za trenere i studijski posjet PK Natator u Zagrebu, čime su dobili nova znanja i razbili predrasude. Međutim, teško održavaju ove treninge pri čemu nisu presudna financijska sredstva već zahtjevnost treninga. Redovna populacija djece toliko je zahtjevna da treneri ne mogu osigurati posvećenost i siguran trening djece s teškoćama.

Nužna je održivost rezultata sportske inkluzije, Makarska sigurno može osigurati korak naprijed, smatra predsjednik ZŠUGM Ante Bilić.

- Podržavam prijedlog da se u 2024. angažiraju dva nova mlada trenera koji će se educirati u radu s djecom i mladima s teškoćama u razvoju kako bi pomagali trenerima u sportskim klubovima upravo u nastavku inkluzije - kazao je Bilić.

Okrugli stol završio je u druženju uz catering  i posjetom oglednom treningu plivanja trenera Branka Glavine na makarskom gradskom bazenu na kojem su redovno uključeni upravo mladi s teškoćama u razvoju.

Projekt 'Sunce za udruge' financiran je iz Europskog socijalnog fonda u poziv Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Nositelj projekta je Udruga osoba s invaliditetom 'Sunce', a projektni partneri su Grad Makarska, Zajednica športskih udruga grada Makarska, Cluster za eko društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Matica umirovljenika Makarska te Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA. Razdoblje trajanja projekta je od 7. srpnja 2022. godine do 31. prosinca 2023. godine, a ukupna vrijednost projekta je 54.444,15 eura.

 

In Portal

 

Povezane vijesti