MADE IN ZAGREB Proizvodi ustanove URIHO u zemljama Europske unije

Veliko je to priznanje za URIHO koji početkom prosinca slavi 77. rođendan, no i za Grad Zagreb kao osnivača ove ustanove, jer je to još jedan prilog tezi da se metropola s pravom titulira kao sredina prijateljski raspoložena i odgovorna prema ljudima s invaliditetom

Urihov štand

 

Prošli je tjedan Grad Zagreb bio domaćin brojnim uzvanicima iz zemalja članica EU-a na jednom važnom događanju - dodjeli Europskih nagrada za socijalne usluge.

U organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a u suradnji s Europskom socijalnom mrežom (ESN), ceremonija dodjele nagrada, upriličena u hotelu Esplanada, okupila je organizacije i pojedince koji planiraju, pružaju i upravljaju socijalnim uslugama diljem Starog kontinenta.

Jedna od temeljnih poruka koje su obilježile dodjelu nagrada bila je inkluzija kao kategorički imperativ za sve članice EU obitelji. Stoga su, uz sve ostalo, prikazani učinkoviti i inovativni pristupi u pružanju socijalnih usluga te digitalni i tehnološki alati za pružanje skrbi osobama s invaliditetom.

- Zagreb s ponosom pozdravlja prestižnu Europsku nagradu za socijalne usluge 2023., cijenjenu platformu za poticanje povezivanja različitih dionika s ciljem zajedničkog povećanja raspona socijalnih usluga. Naša predanost ovom događaju ukorijenjena je u njegovoj važnosti jer nam omogućuje prikazati uspješan rad Zagreba u razvoju i pružanju kvalitetnih socijalnih usluga. Zajedno možemo stvoriti put prema svjetlijoj budućnosti društvenog blagostanja - rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

A kad već govorimo o inkluziji, gostima iz Europske unije prigodnim se štandom predstavila ustanova URIHO, najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u regiji, s tradicijom dugom gotovo osam desetljeća.

Urihov je štand privukao pažnju sudionika ceremonije upravo zbog proizvoda koji su postali prepoznatljivi i izvan granica Lijepe naše. Tu je ponajprije riječ o brendu Purger i Purgerica, s autorskim pečatom Urihove glavne dizajnerice Irene Rački.

Kišobrani i majice na Brajici, podmetači i kemijske olovke, bili su tek neki od Urihovih proizvoda koji su oduševili uzvanike iz EU zemalja. Značajan je to iskorak za ovu ustanovu koja je postala simbol inkluzije u zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom, a čiji bi se proizvodi u skorijoj budućnosti mogli naći i na europskom tržištu.

To bi se moglo zaključiti iz brojnih kontakata koje su Urihovci ostvarili na dodjeli nagrada. Uzvanici su naime iz Zagreba otišli s obećanjem da će Urihove proizvode promovirati u svojim zemljama kao primjer inkluzivnog dizajna koji stvaraju same osobe s invaliditetom. Uostalom, organizatori ove ceremonije kao poklon laureatima namijenili su Urihove jedinstvene kožne torbe, visokokvalitetne i dizajnirane po mjeri svakog čovjeka, bez obzira ima li invaliditet ili ne.

Jedna je gošća iz Bruxellesa komentirala kako joj se na prvi pogled učinilo da Urihove torbe nose potpis glasovitog dizajnera Louisa Vuittona. No kada je shvatila da su inkluzivne torbe djelo Urihovih zaposlenika sa i bez invaliditeta, obećala je da će svoje pohvale za kvalitetu i inovativnost ovog proizvoda prenijeti i tamošnjim medijima.

Veliko je to priznanje za URIHO koji početkom prosinca slavi 77. rođendan, no i za Grad Zagreb kao osnivača ove ustanove, jer je to još jedan prilog tezi da se metropola s pravom titulira kao sredina prijateljski raspoložena i odgovorna prema ljudima s invaliditetom.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti