SAVEZ DODIR Zdravstvo po mjeri gluhoslijepih osoba

Karla Silić, socijalna radnica u Savezu gluhoslijepih osoba Dodir, upozorila je kako je gluhosljepoća i dalje nevidljiv i većini neprepoznatljiv invaliditet

Savez Dodir, tribina

 

Savez Dodir organizirao je jučer, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, tribinu pod nazivom 'Zdravstvo po mjeri gluhoslijepih osoba', a povodom obilježavanja Europskog dana gluhosljepoće.

Trogodišnji projekt 'Zdravstvo po mojoj mjeri', financiran od strane Ministarstva zdravstva, na tribini je predstavila voditeljica projekta Karla Silić, socijalna radnica u Savezu Dodir, koja je u uvodu svog ekspozea napomenula kako je gluhosljepoća i dalje nevidljiv i većini neprepoznatljiv invaliditet.

- Kako je upravo nepristupačna komunikacija i pristup informacijama goruća tema kada su u pitanju osobe s gluhosljepoćom, ovim projektom ćemo pokušati upravo to, osmisliti alate kojima ćemo doskočiti problemu komunikacije osoba s gluhosljepoćom sa zdravstvenim osobljem - rekla je Karla Silić.

- Tako smo došli na ideju pripreme tzv. komunikacijskog paketa koji uključuje bilježnicu, marker i putovnicu, personaliziran dokument unutar kojeg će biti svi najvažniji podaci o osobi i njezinom zdravstvenom stanju. Također će sadržavati i kontakt službe podrške na koji se može zatražiti prevoditelja po potrebi.

- Nadalje, kreirali smo i tri videa na kojima prikazujemo različite gluhoslijepe osobe u nekim od stvarnih situacija iz prakse, koje su se dogodile unutar zdravstvenog sustava.

- Sve više gluhoslijepih osoba spada u skupinu starijih osoba te treba kvalitetnu zdravstvenu skrb, stoga je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir odlučio na ovoj tribini okupiti govornike iz relevantnih područja - profesora Zdravstvenog veleučilišta, Ravnateljstva civilne zaštite, zdravstvenih udruga te samih zdravstvenih djelatnika kako bismo sagledali ovu važnu temu iz različitih perspektiva i došli do zaključaka kako učiniti zdravstvenu skrb pristupačnijom za gluhoslijepe osobe - objasnila je Silić.

 

In Portal

 

Povezane vijesti