HSUIR Sve više invalida rada živi u teškom siromaštvu, neki su i beskućnici

Ovim Okruglim stolom željeli smo podići svijest javnosti i ukazati na problem siromaštva i marginaliziranosti velikog broja ljudi, posebno osoba s invaliditetom, kazali su iz HSUIR-a

Ante Štulić

 

Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR) jučer je u zagrebačkom Hotelu Antunović organizirao Okrugli stol ‘Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom’.

Panel je upriličen povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se tradicionalno obilježava 17. listopada već puna tri desetljeća. Bila je to zgodna prilika da nakratko porazgovaramo s Antom Štulićem, predsjednikom HSUIR-a i ponosnim Riječaninom, koji nam je rekao kako se socijalno-ekonomska klima za invalide rada nije promijenila, naprotiv, za neke od njih postala je i tegobnija.

- Veliki je broj invalida rada koji žive u iznimno teškim uvjetima, među njima i oni koji žive ispod egzistencijalnog minimuma. Dokaz tome, uz sve ostalo, jest i činjenica da su neki invalidi rada završili kao beskućnici, a ni takvih nije malo - kaže Štulić.

Pozdravlja napore vlade premijera Plenkovića da se popravi egzistencijalni status invalida rada no, nastavlja Štulić, problemi su se tako nagomilali da je pred resornim ministarstvima dugotrajan i udarnički posao.

Stoga Štulić poziva članstvo HSUIR-a da se više informira o svim povlasticama i pravima koje kao invalidi rada uživaju. Informiranost je jedan od ključnih alata u borbi za bolji život invalida rada, kaže Štulić.

Za one manje informirane, u Republici Hrvatskoj danas živi gotovo 180 tisuća invalida rada, što ih čini najbrojnijom grupacijom unutar zajednice osoba s invaliditetom u Lijepoj našoj. Moćna je to glasačka mašinerija pred svake izbore, pogotovu za sljedeću, superizbornu godinu.

- Siromaštvo je problem današnjice. Hrvatska nije izuzetak od svjetske statistike i svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko godina, uslijed raznih ekonomskih kretanja i nestabilnosti diljem svijeta i Hrvatsku zahvatio rast broja osiromašenih osoba. Ovim Okruglim stolom željeli smo podići svijest javnosti i ukazati na problem siromaštva i marginaliziranosti velikog broja ljudi, posebno osoba s invaliditetom - kazali su iz HSUIR-a.

 

In Portal

 

Povezane vijesti