UDRUGA AMPUTIRACA ZAGREB Još uvijek su na listi HZZO-a pomagala iz prošlog stoljeća

HZZO uz sve ostalo krši Uredbu EU-a koja nalaže zemljama članicama da osiguraju medicinska pomagala u skladu s napretkom tehnologije. Nažalost, kod nas je situacija uistinu dramatična, pomagala na listi HZZO-a nesigurna su za ljude s amputacijom, kategorična je naša proslavljena paraolimpijka Ana Sršen

UAZ, sadnja biljki

 

U organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije jučer je održana akcija ozelenjavanja Zavoda za rehabilitaciju u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Akcija jedio projekta 'Zelena snaga' koji se financira i realizira u okviru Ininog Zelenog pojasa.

Cilj projekta ‘Zelena snaga’ je osigurati nabavu biljaka trajnica te omogućiti pacijentima brigu o biljkama, uvodeći tako hortikulturnu terapiju u rehabilitacijski proces sa svrhom poboljšanja njihova zdravstvenog stanja i osjećaja zadovoljstva vlastitim životom te stjecanja novih vještina.

- Pozitivni utjecaj hortikulturne terapije u rehabilitacijskom procesu već je potvrđen kroz brojna istraživanja i o tome su napisani brojni znanstveni članci. U inozemstvu se često koristi i pokazuje izvrsne rezultate. Koliko je meni poznato, u Hrvatskoj se još ne provodi i ovim projektom želimo uvesti hortikulturnu terapiju u Zavod na mala vrata, s nadom da će ovaj primjer biti tek početak primjene terapije biljem u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj - rekla je naša proslavljena paraolimpijka Ana Sršen, danas predsjednica udruge UAZ.

UAZ, sadnja biljki

 

Bila je to zgodna prilika Anu Sršen upitamo i o rezultatima kampanje #vrijemejezanovikorak kojom je Udruga osoba s amputacijom udova ukazala na stanje opskrbe ortopedskim pomagalima u Hrvatskoj.

- Nikako nismo zadovoljni po tom pitanju. Trenutno dobavljači jedini mogu predate zahtjeve za suvremena pomagala koja se nadoplaćuju, a koja treba odobriti HZZO. Zvuči nevjerojatno, ali mi koristimo pomagala iz prošlog stoljeća. Na listi HZZO-a još uvijek se nalaze drvena stopala! Isto tako, na listi HZZO-a možete naći više od 50 pomagala koja su potpuno zastarjela. HZZO uz sve ostalo krši Uredbu EU-a koja nalaže zemljama članicama da osiguraju medicinska pomagala u skladu s napretkom tehnologije. Nažalost, kod nas je situacija uistinu dramatična, pomagala na listi HZZO-a nesigurna su za ljude s amputacijom - kategorična je Sršen.

Uglavnom, u jučerašnjoj su akciji ove zagrebačke udruge sudjelovale i osobe s amputacijom, a pozivu na sadnju odazvalo se i 70 volontera, inače zaposlenika INA-e, no samo je za njih dvadesetak bilo mjesta. Zasadili su 200 sadnica koje su im donirale INA i Agronomski fakultet. Tijekom boravka u Zavodu za rehabilitaciju osobe s amputacijom skrbit će o biljkama, što će na njih svakako imati dokazani terapeutski učinak.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti