UDRUGA AMPUTIRACA ZAGREB Pokrećemo projekt terapije biljem u Zavodu za ortopedska pomagala

Pozitivni utjecaj hortikulturne terapije u rehabilitacijskom procesu već je potvrđen kroz brojna istraživanja i o tome su napisani brojni znanstveni članci. U inozemstvu se često koristi i pokazuje izvrsne rezultate, rekla je Ana Sršen, predsjednica UAZ-a

UAZ, ilustracija

 

Zelena snaga projekt je Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) koji se provodi za korisnike, osobe s amputacijom, smještene u Zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala s ciljem ozelenjivanja prostora trajnicama te edukacije o brizi za bilje. Projekt je službeno započeo 1. srpnja, a provodit će se do kraja ove godine.

Cilj projekta jest osigurati nabavu biljaka trajnica za te omogućiti pacijentima brigu o biljkama uvodeći tako hortikulturnu terapiju u rehabilitacijski proces sa svrhom poboljšanja njihova zdravstvenog stanja i osjećaja zadovoljstva vlastitim životom te stjecanja novih vještina.

Projekt se provodi u suradnji sa Zavodom za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, a financira ga INA, d.d. u okviru svog natječaja Zeleni pojas.

- Pozitivni utjecaj hortikulturne terapije u rehabilitacijskom procesu već je potvrđen kroz brojna istraživanja i o tome su napisani brojni znanstveni članci. U inozemstvu se često koristi i pokazuje izvrsne rezultate. Koliko je meni poznato, u Hrvatskoj se još ne provodi i ovim projektom želimo uvesti hortikulturnu terapiju u Zavod na mala vrata, s nadom da će ovaj primjer biti tek početak primjene terapije biljem u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj - rekla je Ana Sršen, predsjednica udruge UAZ.

Provedbom ovog projekta pribavit će se 30 trajnica-lončanica kojima će se urediti prostor Zavoda, koji u ovom trenutku skoro pa uopće nije opremljen biljkama što negativno utječe na mentalno zdravlje i volju pacijenata. Dodatno, začinskim biljem (90 trajnica) uredit će se balkoni pacijenata koji dolaze na rehabilitaciju nakon amputacije.

Provest će se i edukacija o njezi bilja za pacijente. U akciji sađenja, koja je planirana početkom listopada, sudjelovat će i Inin Klub volontera.

 

In Portal

 

Povezane vijesti