Nakon 20 godina ustanova URIHO potpisala je novi Kolektivni ugovor

Time je, prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ispravljena velika nepravda budući da su radnici ustanove, koja u većoj mjeri zapošljava osobe s invaliditetom, imali najniža primanja od svih zaposlenika gradskih ustanova

 

Povodom potpisivanja novog Kolektivnog ugovora između četiri sindikata te uprave ustanove u utorak je u prostorijama URIHO-a  održana redovna konferencija za medije Grada Zagreba.  

Prema riječima gradonačelnika grada Zagreba, Tomislava Tomaševića time je ispravljena dugogodišnja nepravda jer su radnici ustanove, od svih gradskih tvrtki, do sad imali najniže plaće u sustavu, a novi Kolektivni ugovor stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Kako je naglasila ravnateljica ustanove, Sanja Major,  URIHO donosi  veliku društvenu korist cjelokupnoj zajednici jer ne samo da se ovdje radi o najstarijoj  zaštitnoj radionici, nego  ujedno i najvećoj. Kolektivni pregovori su uspješno privedeni kraju,  te će svi radnici osjetiti znatna poboljšanja u svojim materijalnim pravima.

„Ustanova zapošljava 500 radnika od kojih je 300 osoba s invaliditetom. To su najčešće osobe s najtežim vrstama oštećenja koje se ne bi mogle zaposliti na otvorenom tržištu rada.  URIHO danas prolazi svojevrsnu transformaciju jer se u posljednje vrijeme okrećemo velikim razvojnim i kapitalnim projektima. Osim toga okrenut ćemo se prema kružnoj ekonomiji , pametnom gospodarenju otpadom  i održivom razvoju, dodala je Major.

Predsjednica Upravnog vijeća URIHO-a, Davorka Moslavac Forjan naglasila je kako je izuzetno sretna i ponosna koliko je ustanova napredovala u vrlo kratkom periodu, u malo više od godinu dana. "Ustanova ima novu ravnateljicu koju Upravno vijeće i Grad Zagreb u potpunosti podržava. Ovo je vrlo veliki uspjeh kojem danas svjedočimo, a njime će se poboljšati status zaposlenika koji su do sada imali  poprilično niske plaće. Novim Kolektivnim ugovorom to će se ispraviti", rekla je Moslavac Forjan.

Današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora ispravljena jako velika nepravda prema radnicima ustanove URIHO, naglasio je  gradonačelnik grada Zagreba, Tomislav Tomašević.

„Iako je URIHO jedna od najvećih gradskih ustanova, ova institucija do sad je imala Kolektivni ugovor star 20 godina. Uz neadekvatne plaće i neadekvatne materijalne uvjete rada, 2007. godine napravljene su tek male izmjene pa se materijalna prava radnika nisu mijenjala čak 20 godina. Iznimno sam ponosan da se je ova velika nepravda konačno ispravila uz dobru volju uprave URIHO-a, sindikata i Grada Zagreba budući da dio troškova ustanove pokriva  proračun Grada Zagreba. URIHO je jedan od glavnih sastavnica gradske politike prema osobama s invaliditetom gdje Zagreb sustavno osigurava financijsku podršku, a budući da je ustanova i na tržištu rada, javlja se na javne natječaje drugih državnih institucija. 

 

Ovdje se doista radi iznimna stvar, ne samo na razini grada, nego i na razini cijele države stoga je URIHO jedna zaista lijepa priča grada Zagreba. Zato bi molio sve privatne i državne institucije da ustanovu angažiraju kod nabave različitih predmeta iz njihovog bogatog proizvodnog asortimana. Radi se o vrlo kvalitetnim, unikatnim proizvodima koje u većoj mjeri izrađuju osobe s invaliditetom. Trošak materijalnih radih prava će djelomično pasti i na proračun Grada Zagreba tako da ćemo potporu URIHO-u povećati za 60 posto kako bi mogli pokriti dodatni troškovi koje radnici apsolutno zaslužuju, naglasio je Tomašević.

Najavio je i nove projekte kružne ekonomije gdje umjesto da se stvari bacaju, ponovno su u upotrebi.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec dodala je kako je Grad Zagreb pravo na topli obrok omogućio svim gradskim ustanovama iz domene socijalne skrbi kojih je oko 150, a osim u URIHO-u sada ga koriste  djelatnici u vrtićima i kulturi. Princip je, kako je rekla, svugdje isti,  a podrazumijeva dostojanstvena primanja, odnosno ekvivalentnu plaću za ekvivalentan rad.

 

A.G.