SMANJITE STRES DISANJEM Treninzi duše i higijena mozga

Vježbanje će vam omogućiti da pravilnim disanjem smanjite napetost i potaknete smirivanje i opuštanje organizma. Kad dobro uvježbate ovakav način disanja, moći ćete ga koristiti u trenucima kada ste napeti ili pod izrazitim pritiskom i stresom

 

Sve nesabraniji i razdražljiviji, prag tolerancije do poda pa i niže, živci 'na parove razbrojs', promukli i skoro bez glasa, sve bi poslali u …. , a sami bi najradije na pusti otok gdje niti svjetioničar ne obitava. I tako iz dana u dan, od godišnjeg do godišnjeg …

Čini se da je sazrelo vrijeme za ovoljetne 'treninge duše i higijenu mozga'. Pa kao što puno toga serijalom biva, tako ćemo, eto, i mi sljedećih nekoliko druženja pokušati ovladati vještinama koje bi nas u kakav-takav balans s drugima, a i sa samima sobom trebale vratiti. Zadatak i lak i težak koji već na startu izaziva napetost i grč . Al' sat neumitno otkucava i valja se u zrcalo pogledati, ovaj puta ne za ljepotu, već za okrjepu duše, a k tome i tijela.

Za početak posvetit ćemo se onome što automatizmom i bez razmišljanja činimo i što nas, među ostalim, održava na životu – disanju.

Mnogi ljudi u stresnim situacijama počinju loše disati. Pri tome im se stisnu trbušni mišići, dišu površno, samo prsnim košem. Otkucaji srca se pojačavaju, a razina adrenalina raste. Krv postaje sve zasićenija ugljičnim dioksidom, srčani ritam se dalje ubrzava, razina šećera i adrenalina povisuju. Ulazi se u začarani krug iz kojeg se, među ostalim, može izići vježbanjem pravilnog disanja.

Započnite vježbati:

  1. UDAHNITE POLAKO, bez napora (trbuh će se blago zaobliti) – Kod udaha polako u sebi brojite: jedan, dva, tri, četiri.
  2. ZADRŽITE DAH - U sebi polako brojite: jedan, dva, tri, četiri.
  3. IZDAHNITE POLAKO (možete na usta) - U sebi polako brojite: jedan, dva, tri, četiri.  Trbuh se uvlači prema kralježnici.
  4. Nakon izdaha ponovno ZADRŽITE DAH - U sebi polako brojite: jedan dva, tri četiri.

Sve ponovite 5 puta.

Vježbanje će vam omogućiti da pravilnim disanjem smanjite napetost i potaknete smirivanje i opuštanje organizma. Kad dobro uvježbate ovakav način disanja, moći ćete ga koristiti u trenucima kada ste napeti ili pod izrazitim pritiskom i stresom. Pokušajte vježbati mjesec dana i rezultat neće izostati.

Taman do povratka s godišnjeg bit ćete u 'fit dišnoj formi', spremni za sve gutače energije, bostonske davitelje i ine (ne)ljudske nakupine.