INTERVJU, JADRANKA BLAGUS Sportski klubovi koje okuplja URIHO sinonim su za izvrsnost i zajedništvo

Povodom ovih Božićnih blagdana, prvih otkad je počela korona kriza u našoj zemlji, razgovarali smo s Jadrankom Blagus, predsjednicom Športskog društva osoba s invaliditetom URIHO i STKI URIHO. Kao djelatnica Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO zabilježila je 35 godina radnog iskustva.

Jadranka Blagus

 

Živimo u doba vrlo nezgodne krize zbog koronavirusa, kada sport spada u neke 'sporedne stvari'. Kako danas funkcionira Športsko društvo osoba s invaliditetom URIHO, kojem ste na čelu?

- Ova 2020. godina, usprkos svemu, ipak nam je bila sportski uspješna. Petnaesti puta uzastopno smo na 26. Državnom prvenstvu u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, održanom od 10. do 12. srpnja 2020. u Splitu, postali državni prvaci, na čemu nam je posebno čestitao gradonačelnik Milan Bandić. Priredio je primanje u Gradskom poglavarstvu nama u čast i dodijelio prigodne nagrade. Naime, na Parastolnoteniskom prvenstvu sudjelovalo je 15 klubova i ukupno 83 natjecatelja/ica, a STKI URIHO je osvojio prvo mjesto sa 101 bodom, čime je dokazao da je najuspješniji klub u Hrvatskoj.

Stolnotenisači s invaliditetom koji djeluju unutar iste sportske organizacije, dakle ŠDOI-a URIHO, najtrofejniji su parasportaši u Lijepoj našoj. Što se sada događa sa STKI URIHO, koji je ujedno i najuspješniji klub u Hrvatskoj? Trenirate li, imate li neke najave za nova natjecanja?

- STKI URIHO i u 'novom normalnom' funkcionira te drži dobar ritam s treninzima. Unatoč teškoj situaciji  zbog koronavirusa, pod vodstvom svojih trenera klub uspješno i dalje provodi projekt Jadranka Blagus'Tjelesna aktivnost osoba s invaliditetom', koji je sufinanciran od Europske unije i Europskog socijalnog fonda. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera, treninzi se odvijaju uspješno i uz zavidan interes sudionika. Dapače, uspjelo se zainteresirati još novih divnih ljudi, koji su se pridružili treninzima i uključili u Projekt. Ove godine okitili smo nove sportske prostorije s dva bora, od kojih smo jedan ukrasili s osvojenim medaljama, sa zajedničkom željom i nadom da će ova situacija s pandemijom uskoro biti okončana kako bi se mogli vratiti na sportske terene.

Uz to što ste prva dama sportskih klubova koje okuplja URIHO, također ste i dugogodišnja djelatnica ove zaštitne radionice, sinonima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Vaša priča o Ustanovi URIHO?

- Svake godine smo se tradicionalno okupljali pred božićne blagdane u URIHO – Ivančici na zagrebačkoj Kajzerici, gdje je i započela priča davne 1946. godine. Okupljali smo se kako bi ugostili i zabavili u svom domu sve one koje smatramo prijateljima i dijelom naše velike obitelji te kako bi se osvrnuli na minulu godinu i sve ono što je donijela sa sobom. Poseban gost i veliki prijatelj osoba s invaliditetom i naše Ustanove - gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uvijek nas je obradovao svojom prisutnošću. Po svemu tome i po našim prijateljima, naš božićni domjenak zauvijek nam ostaje u lijepim sjećanjima i nešto o čemu pričamo cijele godine.

Ove godine tradicionalnog domjenka, zbog korone i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, neće biti, ali i bez toga okitili smo nove sportske prostorije. Ova 2020. godina ostat će mi posebna po 35 godina rada u URIHO-u, gdje sam stekla mnogo prijatelja i gdje se osjećam kao kod kuće, gdje sam upoznala našeg ravnatelja Josipa Držaića, čovjeka velikog srca, posebno prema osobama s invaliditetom, kao i prijatelja svih radnika naše Ustanove.

Klaudija Klanjčić

 

Razgovarala: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti