MASLAČAK MISLI ZELENO Novi projekt Udruge Maslačak za djecu s teškoćama u razvoju

U sklopu parka je planirano postavljanje ljuljačke za djecu s teškoćama u razvoju kao vrsta sportsko-zabavnog sadržaja koji pomaže djeci i mladima s teškoćama u razvoju u kvalitetnom razvoju i poboljšanju njihovih lokomotornih sposobnosti

Udruga Maslačak

 

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji 'Maslačak' Križevci je u partnerstvu s Gradom Križevcima i u suradnji sa Srednjom gospodarskom školom Križevci prijavila projekt 'Maslačak misli zeleno' na natječaj 'Zeleni pojas' koji je raspisala INA za 2020. godinu s ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja.

Na natječaj je pristiglo 285 projekata, a 'Maslačak misli zeleno' je jedan od deset odabranih za financiranje, na što smo ponosni i veseli nas.

Projekt obuhvaća funkcionalnu i estetsku prenamjenu travnate površine u blizini prostora koji koristi Udruga 'Maslačak' Križevci u zeleni park za korisnike udruge, odnosno za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, osobe s intelektualnim teškoćama i članove njihovih obitelji. Park će se urediti kao zeleno edukativno – rehabilitacijsko mjesto na kojem će djeca i mladi s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama provoditi vrijeme, rasti i razvijati se.

Ovim projektom je predviđena sadnja drveća i grmlja koje će, osim vizualne estetike, imati i vrlo bitnu ulogu u zaštiti od ljetnih vrućina. U okviru projekta provest će se volonterska akcija sadnje drveća i grmlja u koje će se moći uključiti članovi udruge, učenici Srednje Gospodarske škole Križevci, članovi zajednice kao i volonteri iz INA Kluba volontera te se na taj način još više međusobno povezati.

Također, u sklopu parka je planirano postavljanje ljuljačke za djecu s teškoćama u razvoju kao vrsta sportsko-zabavnog sadržaja koji pomaže djeci i mladima s teškoćama u razvoju u kvalitetnom razvoju i poboljšanju njihovih lokomotornih sposobnosti. Park će biti namijenjen svima, upravo kako bi se djeca s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama interaktivno družili s ostalom djecom, kako bi međusobno učili jedni o drugima i pomagali si.

Klimatske promjene su zadnjih desetljeća uvelike utjecale na okolinu u kojoj živimo te se najviše osjete upravo u urbanim naseljima koja često nemaju dovoljno zelenih površina. Zbog toga se stvaraju urbani toplinski otoci koji negativno utječu na ljude i ljudsko zdravlje. Sadnjom različitih vrsta drveća, grmlja i cvijeća, pomaže se u borbi protiv klimatskih promjena i smanjuje emisija stakleničkih plinova na području grada.

Projekt 'Maslačak misli zeleno' bit će realiziran do srpnja 2021. godine., do kada će biti posađeno 100 komada grmlja, šest komada drveća te deset komada ukrasnih grmova na površini od 640 četvornih metara.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti