DRAGAN PRIMORAC Rizik da se broj zaraženih koronavirusom poveća na stadionima vrlo je malen

Subotnjom polufinalnom utakmicom Hrvatskog nogometnog Kupa između Slaven Belupa i Lokomotive, te nedjeljnim polufinalnim okršajem Rijeke i Osijeka, nastavljena je nogometna aktivnost u Hrvatskoj

 

- Postoje algoritmi i ukoliko se dogodi incident, sve imamo spremno. Rizik da se nešto dogodi vrlo je malen - izjavio je predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza prof. dr. Dragan Primorac predstavljajući rezultate projekta ‘Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv COVID-19’, uoči subotnjeg nastavka nogometnih natjecanja u Hrvatskoj.

Subotnjom polufinalnom utakmicom Hrvatskog nogometnog Kupa između Slaven Belupa i Lokomotive, te nedjeljnim polufinalnim okršajem Rijeke i Osijeka, nastavljena je nogometna aktivnost u Hrvatskoj, koja je zaustavljena 8. ožujka.

- Kada je sport diljem svijeta stao, vidjeli smo koliko je važna njegova uloga, ali Hrvatska je pokazala profesionalnost i prije svega želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima te igračima, stožerima i svima koji su radili na ovom projektu - istaknuo je predsjednik HNS-a Davor Šuker, koji je zajedno s prof. dr. Draganom Primorcem sudjelovao na subotnjoj konferenciji za medije u Zagrebu, kojoj su nazočili i svi članovi Zdravstvene komisije HNS-a.

Primorac je održao detaljnu prezentaciju o hrvatskom dijagnostičkom modelu u kojem je naglasio izvrsnu suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom.

- Pokazana je velika odgovornost i velika volja. Projekt je realiziran zahvaljujući sjajnim ljudima u Zdravstvenoj komisiji i Povjerenstvu za povratak nogometa koje obuhvaćaju najkompetentnije ljude diljem Hrvatske. Hrvatska svjedoči izvrsnost unutar sustava zdravstva i znanosti, kao i unutar nogometa, a ovaj pionirski projekt snažno pozicionira Hrvatsku i prepoznaje ga se kao hrvatski model - izjavio je Primorac i dodao da je impresioniran odlučnošću klubova i njihovim poštovanjem propisanih mjera.

Rezultat toga je i to da je svih 700 testiranih nogometaša bilo negativno na virus.

Polufinalne utakmice su odigrane bez gledatelja, a još nije poznato kad će se oni moći vratiti na tribine hrvatskih stadiona.

- Nažalost, u ovom trenutku najbolje je igrati bez gledatelja, no treba biti strpljiv, marljiv i pričekati s povratkom gledatelja te ćemo prije svega slušati zdravstvene djelatnike. Navijači će naposljetku doći na svoje - rekao je Šuker.

Nešto je konkretniji u odgovoru bio predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a.

- Epidemiološka se situacija mijenja iz tjedna u tjedan te ne želimo stimulirati bilo koji čimbenik koji može dovesti do problema. Za mjesec dana razmatrat ćemo opcije, slušajući struku. Ukoliko bude slučajeva zaraze, sada pojedinci ulaze u određene mjere, a ne cijele institucije. Postoje algoritmi i ukoliko se dogodi incident, sve imamo spremno. Rizik da se nešto dogodi vrlo je malen - zaključio je Primorac.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti