Koji su znakovi i simptomi koronavirusa koji zahtijevaju testiranje?

PITANJE: A.V. (27) Ovo vrijeme je jako stresno za mene kao i moje ukućane. Posljedica invaliditeta s kojim sam rođen je otežano disanje, a sklon sam i naglim promijenama tjelesne temperature.

 

Iako mi je povišena temperatura ranije bila normalna, sada smo svi izluđeni od straha. Odgovorite mi koji je točno protokol testiranja na koronavirus? Koji su znakovi i simptomi koji zahtijevaju testiranje? Tko ima prioritet pri testiranju?

ODGOVOR: Testiranje na COVID-19 indicirano je kod osoba sa simptomima bolesti: osobe s postavljenom sumnjom na COVID-19 prema važećoj definiciji slučaja, potvrđeni slučajevi COVID-19 infekcije u svrhu potvrde negativizacije.

Definicija sumnje na COVID-19 koja zahtijeva laboratorijsko testiranje:

- Pacijent sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od sljedećeg: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha) i nije moguće objasniti simptome drugom etiologijom i putovao je ili boravio u zemlji/području s lokalnom ili raširenom transmisijom bolesti unazad 14 dana prije početka bolesti;

- Pacijent s bilo kojim simptomima respiratorne bolesti koji je unazad 14 dana od početka simptoma bio u bliskom kontaktu s bolesnikom koji je klasificiran kao vjerojatan ili potvrđeni slučaj COVID-19;

- Pacijent s teškom akutnom respiratornom infekcijom - povišena tjelesna temperatura i barem jedan od znakova respiratorne bolesti (odnosno kašalj, kratak dah) koja zahtijeva hospitalizaciju, a koja se ne može objasniti drugom etiologijom.

Prioritetne skupine za testiranje su: osobe koje zbog svojih osobina, prvenstveno zanimanja, imaju visok potencijal širenja bolesti na osjetljive skupine, zdravstveni djelatnici i hospitalizirani bolesnici, prvenstveno s teškom akutnom respiratornom infekcijom (SARI) koja se ne može protumačiti drugom etiologijom: svi SARI pacijenti u jedinicama intenzivnog liječenja (JIL) te na ostalim bolničkim odjelima, bolesnici hospitalizirani zbog nekog drugog hitnog stanja, a imaju i simptome i/ili znakove akutne respiratorne infekcije, štićenici i djelatnici domova za starije i nemoćne te ostalih ustanova socijalne skrbi.

Osobe koje zbog svojih osobina imaju visok potencijal zaražavanja velikog broj ljudi s rizikom brzog širenja infekcije i stvaranja klastera: zatvorenici i djelatnici u zatvoru, izbjeglice i tražitelji azila, beskućnici, pripadnici etničkih/kulturoloških skupina čiji način života pogoduje prijenosu bolesti kapljičnim putem i direktnim kontaktom i slično.

Simptomatske osobe s  povećanim rizikom teškog oblika bolesti i komplikacija: osobe u dobi od 65 godina i više, osobe s kroničnim bolestima (dijabetes melitus, karidiovaskularne bolesti, kronične plućne bolesti, imunokompromitirana stanja, kronična bubrežna bolest).

Ako se u zdravstvenoj ustanovi uoči grupiranje respiratorne bolesti koja se ne može protumačiti drugom etiologijom, potrebno je testirati uzorke jedne do tri osobe po grupiranju.

Zdravstveni  i drugi djelatnici s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama, s potvrđenom bolesti COVID-19 u svrhu potvrde njihovog izlječenja i mogućnosti povratka na radno mjesto.

Osoba s potvrđenim COVID-19 koja nema simptome i znakove bolesti te po prestanku simptoma ima dva negativna RT-PCR nalaza na COVID-19 u razmaku od najmanje 24 sata smatra se izliječenom osobom.

Za simptomatske pacijente koji se klinički brzo oporave (nestanak svih simptoma i znakova bolesti unutar sedam dana od  pojave prvih simptoma), kontrolne uzorke uzeti najranije sedam dana nakon početka bolesti ili nakon najmanje tri dana afebriliteta (bez upotrebe antipiretika).

Osobu u koje se postavi indikacija za testiranje na COVID-19 treba staviti u (samo)izolaciju do pristizanja nalaza. U slučaju pozitivnog nalaza, osoba ostaje u izolaciji sve do izlječenja odnosno negativizacije nalaza.

Zdrave, asimptomatske osobe, uključujući asimptomatske bliske kontakte oboljelih osoba s potvrđenom bolesti COVID-19, rutinski se ne testiraju. Izuzetak je testiranje asimptomatskih zdravstvenih i drugih djelatnika s povećanim rizikom širenja infekcije među vulnerabilnim skupinama na kraju završene 14-dnevne samoizolacije zbog bliskog kontakta s potvrđenim COVID-19 u svrhu potvrde odsustva COVID-19 infekcije.

In Portal