DOBRA VIJEST IZ VINKOVACA Udruga osoba s invaliditetom 'Bubamara' pomagat će u uzgoju indijanske banane

Mi ćemo školovati kadrove iz našeg članstva za tržište rada i bit ćemo sretni kada ih netko zaposli, a i dalje ćemo obrazovati nove koliko god bude potrebno. To je naš cilj, istaknuo je predsjednik Bubamare Tomislav Velić

 

Iako je još 1. siječnja 2014. stupio na snagu Zakon koji obvezuje poslodavce koji zapošljavaju najmanje 20 zaposlenih da zaposle i određeni broj osoba s invaliditetom, poslodavci i dalje nerado zapošljavaju osobe s invaliditetom pronalazeći razne izgovore. Ne pomažu ni kazne za nezapošljavanje, ni novčane nagrade za poslodavce koji zaposle osobu s invaliditetom, a imaju manje od 20 zaposlenih pa to nisu zakonom obvezni učiniti.

No, vinkovačka Bubamara, udruga koja djeluje već 34 godine i broji oko 1.500 članova, ovih je dana dobila pismo koje joj ulijeva nadu da dolaze bolji dani kada je riječ o zapošljavanju njihovih članova, osoba s invaliditetom. Naime, vinkovačka tvrtka Terracibalae Nova dostavila je Bubamari pismo namjere u kojemu nudi suradnju i zapošljavanje članova Bubamare, piše portal Novosti.hr.

- Mi smo tvrtka koja posluje na području grada Vinkovaca. Bavimo se ugostiteljstvom i cateringom na dvije lokacije te imamo stalne potrebe za zapošljavanjem. Isto tako bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom i otkupom. U fazi smo priprema za sadnju trajnog nasada 'indijanska banana' u koji bi isto tako uključili suradnju s Vašom udrugom. Prepoznali smo Vašu udrugu kao budućeg partnera u zapošljavanju osoba s invaliditetom jer im želimo omogućiti uključivanje u sustav rada i senzibilizirati okolinu o ovoj problematici. Želimo pokazati našoj zajednici da je moguća suradnja privatnog sektora i udruga poput Vaše s ciljem zapošljavanja što većeg broja članova Vaše udruge. Ne trebamo ni govoriti koliko će ta inkluzija doprinijeti i osobama s invaliditetom, ali i zajednici u kojoj žive. Nadamo se budućoj suradnji - navodi se u pismu namjere kojega potpisuje direktor Terracibalae Nova, Tomislav Mustapić.

- Znali smo da postoje problemi zapošljavanja osoba s invaliditetom i zato smo i dali ovu inicijativu. Za početak bi zaposlili minimalno dvije osobe na poslovima pomoćnog konobara i kuhara. Pokušavali smo ostvariti suradnju i prije jer nam odgovara model da Bubamara obrazuje osobe s invaliditetom, a mi ih zapošljavamo. Prepoznali smo dobar rad Bubamare, a sam financijski efekt nam je na 55. mjestu. Važno nam je da se osobe s invaliditom uključe u rad i zajednicu jer oni mogu sve, samo im treba dati priliku. Naša tvrtka ima ugostiteljsku djelatnost, imamo salu za vjenčanje te dječju igraonicu i dva dječja vrtića i zapošljavamo ukupno 36 djelatnika pa tu ima dosta posla i mjesta za još zaposlenika. Dogovorili smo da čim krene Buba Bar, odmah bi i mi dogovorili konkretnu suradnju i vjerujem da prostora ima - kaže Mustapić.

U Bubamari su oduševljeni jer po prvi put se netko javlja i nudi suradnju i zapošljavanje osoba s invaliditom, a do sada su uvijek oni morali nekoga moljakati kako bi se zaposlio netko od njihovih članova. Drže kako se prvi rezultati Buba Bara polako pokazuju.

- Osim što je pridonio izmjeni zakonske regulative te sada osobe s invaliditetom mogu raditi bez gubitka osobne invalidnine, iako tu visi par upitnika, zainteresirao je i otvoreno tržište rada. Daj Bože da u Buba Baru ljudi nauče raditi i da se nađu na tržištu rada, a mi ponovo s novim ljudima pokrenemo novi ciklus. Hvala ljudima iz Terracibalae Nova na ovom pismu namjere jer nama znači puno. Mi ćemo školovati kadrove iz našeg članstva za tržište rada i bit ćemo sretni kada ih netko zaposli, a i dalje ćemo obrazovati nove koliko god bude potrebno. To je naš cilj - istaknuo je predsjednik Bubamare Tomislav Velić, dodajući kako se nada da će se uskoro u Osijeku otvoriti Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom pa će biti lakše pri utvrđivanju sposobnosti za rad osoba s invaliditom.

- Poslodavci radije plaćaju kazne nego zapošljavaju osobe s invaliditetom. Problem je i to što kod osobe s invaliditetom nema kvalifikacije, školske spreme i to treba ispraviti novim zakonom koji će, nadam se, uskoro stupiti na snagu. Do tada, osobe s invaliditetom se zapošljavaju na privremene poslove ili ilegalno. Tako se radi i u Buba Baru jer nitko ne može raditi,  da ne izgubi pravo na invalidninu. Novi Zakon o socijalnoj skrbi će to ispraviti. Ja vam sada ne mogu reći koliko je osobe s invaliditetom zaposleno jer takvih podataka nema. Na tržištu rada nema osobe s invaliditetom. Postoji fond u koji poslodavci koji ne žele uposliti osobe s invaliditetom, a zakonski bi morali, uplaćuju kaznu i uskoro bi mogli vidjeti rezultate jer iz tog fonda se financira samozapošljavanje osobe s invaliditetom - napominje Velić.

Prema Zakonu, poslodavac s više od 20 zaposlenih obvezan je zaposliti tri posto osoba s invaliditetom, ovisno o broju zaposlenih u tvrtki, a ako to ne učini, u državni proračun mora uplatiti, prema obvezama u 2019., 13.500 kuna po osobi koju nije zaposlio, a morao je. No, ako nema tu zakonsku obvezu jer zapošljava manje od 20 radnika, a poslodavac zaposli osobu s invaliditetom ili više njih, ima pravo na nagradu  od 1.125 kuna mjesečno za cijelo vrijeme zapošljavanja.

Terracibalae Nova uskoro planira sadnju trajnog nasada egzotičnog voća, indijanske banane, čime će postati pionir u uzgoju ovog voća na istoku Hrvatske. Tomislav Mustapić kaže kako su u pripremi za sadnju nasada indijanske banane, ali ova situacija s koronavirusom omela je planove o početku sadnje, no drži kako neće biti kasno ni sredinom svibnja posaditi sadnice. Sadnice su spremne i čekaju u Zagrebu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti