Bubamara: Simbol sreće za osobe s invaliditetom

Vinkovačka udruga se zalaže za bolji i kvalitetniji život, inkluziju i veći senzibilitet zajednice prema osobama s invaliditetom i potrebama njihovih obitelji, što je do sada rezultiralo značajnim utjecajem u zajednici i stvaranjem boljih općih uvjeta za osobe s invaliditetom i njihove obitelji

Bubamara je socijalno-humanitarna, nestranačka, nevladina i neprofitna udruga iz Vinkovaca. U rad Udruge uključeni su roditelji osoba s invaliditetom, stručnjaci kao i ostali građani koji svojim radom žele pomoći organiziranom poticanju mjera i akcija za poboljšanje rehabilitacije, skrbi, socijalnog i životnog položaja osoba s invaliditetom. Cilj zajedničkog djelovanja navedenih osoba je sprječavanje izolacije, segregacije i getoizacije osoba s invaliditetom na području Vukovarsko-srijemske županije.

Osnaživanje za samostalan život

Članovi i suradnici Udruge zalažu se za bolji i kvalitetniji život, inkluziju i veći senzibilitet zajednice prema osobama s invaliditetom i potrebama njihovih obitelji, što je do sada rezultiralo značajnim utjecajem u zajednici i stvaranjem boljih općih uvjeta za osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Po svom sastavu Udruga je jedinstvena jer obuhvaća gotovo sve vrste invaliditeta. Među korisnicima Tomislav Velić, predsjednik udruge Bubamarausluga udruge nalaze se djeca i odrasle osobe. Udruga broji 1300 članova. Udrugu čine dobrovoljno udruženi članovi, sa cerebralnom i dječjom paralizom, paraplegijom, tetraplegijom, multiplom sklerozom, amputacijom, distrofijom i mentalnom retardacijom. Članovi se međusobno pomažu i nadopunjuju u svim programskim aktivnostima što dovodi do razvoja suportivnih grupa, stjecanja novih vještina, samoosposobljavanja, osamostaljivanja i osnaživanja za život bez roditelja i skrbnika.

Predsjednik udruge Bubamara Tomislav Velić naveo je projekte koje besplatno provode za svoje korisnike. Edukacijsko-rehabilitacijski pristup djeci i mladima s posebnim potrebama unutar kojeg se provode projekti poput: Škola po mojoj mjeri, Defektolozi u Bubamari, Disko u Bubamari, Folklorna skupina, te razni socijalno-humanitarni projekti. Asistenti u nastavi,  tehnička podrška djeci i mladima s invaliditetom kako bi bili  integrirani u redovni obrazovni sustav. Usluge osobnog asistenta za osobe s najtežim oblikom invaliditeta kako bi postali kreatori ali i kontrolori svog života. Poludnevni boravak u Bubamari koji koristi oko 20 osoba dnevno te podržava socijalizaciju i razvoj komunikacije osoba (individualan rad, frontalni, grupni, rad u parovima) i osigurava izvaninstitucionalnu skrb. Prijevoz osoba s invaliditetom - posebno prilagođenim vozilom (kombi) – provodi se od 2005. godine za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije i ujedno je i jedini organizirani i besplatni prijevoz na području županije.

Senzibilitet nadležnih tijela

Programske aktivnosti udruge namijenjene su i prilagođene potrebama članova, a odvijaju se redovnim druženjem i aktivnostima kroz niz  sekcija.  Sekcija osoba s mentalnom retardacijom (voditelj: Tomislav Velić), sekcija tjelesnih invalida (voditelj: Mirko Iličić), sekcija osoba s distrofijom i ostalim neuromuskularnim oboljenjima  (voditelj: Zlatko Franjić), sekcija osoba s cerebralnom i dječjom paralizom (voditelj: Đurđica Mađar).

Sekcije provode planove i programe, kojima se zalažu za ostvarivanje zakonskih, socijalnih, pravnih, zdravstvenih i odgojno-obrazovnih prava osoba s invaliditetom, te njihovih specifičnih potreba.
Udruga je aktivan član niz organizacija - SOIH, zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, HSUCDP, Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize, HSUMRO, Hrvatski savez udruga za osobe sa mentalnom retardacijom, SDDH, savez društava distrofičara Hrvatske, HSUTI, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida.
Suradnja s institucijama na lokalnom i državnom nivou pokazala se neophodnim uvjetom u provedbi projekata i podizanju svijesti o marginaliziranom statusu osoba s invaliditetom. Zahvaljujući senzibilitetu poglavarstva Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, 'Bubamara' raspolaže osnovnim uvjetima za rad i pružanje podrške svojim članovima.
- Potpora resornih ministarstava bila je osnovni uvjet za realizaciju inicijativa koje podupiru deinstitucionalizaciju i integraciju osoba s invaliditetom u život zajednice. Udruga je sklopila partnerstva u vidu prijava projekata na natječaje EU. Inicijative''Bubamare'' podržali su Vukovarsko-Srijemska županija, Grad Vinkovci, Gradska knjižnica Vinkovci, Centar za socijalnu skrb Vinkovci, Porezna Uprava podružnica Vinkovci, osnovne škole i vrtići, Gradski bazen Vinkovci, konjički klubovi i slično - kaže Tomislav Velić.
Udruga 'Bubamara' ujedno je pružila partnerstvo na projektima ''Eng4all'' (English for all)  Veleučilištu ''Lavoslav Ružička'' iz Vukovara, inicijativi koji predviđa poslovni tečaj engleskoga jezika osobama sa invaliditetom, te Agenciji za razvoj Vukovarsko-Srijemske županije ''Hrast'' u sklopu projekta IPA IV ''Širenje mreže socijalnih usluga, (Helping, Encouraging and Training network).
Nizozemski savez ''Soft Tulip'' (Savez udruga osoba sa invaliditetom Nizozemske ) sa predsjednikom g. Ericom Bloemkolk pružilo  je potporu i partnerstvo udruzi ''Bubamara'' u nastojanju da kvalitetnim projektom sudjelujemo na '' Matra'' natječaju 2012. godine.

Ovisnost o 'dobroj volji'

Unatoč brojnim inicijativama, istraživanja i statistike  ukazuju na vrlo težak položaj osoba s invaliditetom, koje su žrtve izolacije, siromaštva i nasilja. Perez de Cuellar je situaciju osoba s invaliditetom nazvao ''nečujnim, ali hitnim problemom'', čiji je glavni uzrok nedostatak razumijevanja ozbiljnosti poteškoća sa kojima žive osobe s invaliditetom, te pogrešnim mišljenjem da milosrđe i dobročinstvo pridonose progresu. Efektivna rješenja su i dalje nezastupljena, podcijenjena i neutemeljena.
Nije moguće promijeniti sadašnje stanje bez osvrta na činjenicu da se invaliditet uklapa u okvir ljudskih prava i kao takav mora biti implementiran u  isti taj kontekst, a ne sagledavan kao individualna potreba. Osobe s invaliditetom moraju biti izravno uključene u analizu i diskusiju solucija, te u razvijanju politika i programa. Takvo uključivanje mora biti podržano na svim razinama društva, u kojemu organizacije osoba s invaliditetom imaju glavnu riječ.
Socijalne usluge i kratkoročna podrška uzrokuju ovisnost o ''dobroj volji'' institucija i ne podržavaju razvijanje tolerancije, te podizanje kolektivne  svijesti.

Piše: Božica Ravlić

Foto: PIXSELL