STRAŠNO Još jedna smrt povezana s korištenjem e-cigareta

Oregonski zdravstveni djelatnici istražuju smrt još jedne osobe koja je patila od respiratorne bolesti nakon što je koristila e-cigaretu

 

Vijest dolazi nakon što je država Illinois prošlog tjedna pokrenula istragu o smrti osobe koja je koristila e-cigaretu i kasnije je hospitalizirana s teškom respiratornom bolešću. Istražitelji Oregonske zdravstvene uprave (Oregon Health Authority - OHA, op. a.) kažu da je pojedinac, koji je umro u srpnju, navodno koristio uređaj koji je sadržavao kanabis. Nisu objavljeni drugi detalji, osim što su simptomi prisutni u slučaju u Oregonu bili u skladu s više od 200 sličnih slučajeva tajanstvene bolesti pluća koja pogađa uglavnom tinejdžere i mlade u najmanje 25 američkih država.

- Još ne znamo točan uzrok tih bolesti - bilo da su one uzrokovane zagađivačima, sastojcima u tekućini ili nečim drugim, poput samog uređaja - kaže doktorica Ann Thomas, liječnica iz Odjela za javno zdravstvo OHA-e. Prije incidenta, OHA je aktivno sudjelovala u upozoravanju javnosti o zdravstvenim rizicima e-cigareta u nedavnom izvješću s detaljima o zdravstvenim rizicima, uključujući ovisnost o nikotinu, izloženost toksičnim kemikalijama i povećanje krvnog tlaka.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokrenuli su zajedničku istragu kako bi utvrdili uzrok bolesti, koju karakterizira kratkoća daha, piskanje u plućima, umor, bol u prsima, kašalj i gubitak kilograma. Obje agencije surađuju s državnim i lokalnim vlastima kako bi utvrdile nazive i vrste proizvoda i uređaja koji se koriste, kao i mjesto gdje su kupljeni. Iako još nije identificiran točan uzrok, mnogi pacijenti navodno koriste proizvode koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), javlja IFLScience.

- Iako se slučajevi čine sličnima, nije jasno imaju li ti slučajevi zajednički uzrok ili su to različite bolesti sa sličnim simptomima, zbog čega je naša istraga vrlo važna – rekli su tada iz CDC-a. Savezne agencije rasporedile su predstavnike u nekoliko bolnica kako bi razvili standardiziranu definiciju slučaja koju medicinsko osoblje može koristiti za prikupljanje i izvještavanje o povezanim slučajevima.

Stručnjaci savjetuju da korisnici e-cigareta trebaju sami nadzirati simptome i ‘odmah potražiti liječničku pomoć’ ako su zabrinnuti za svoje zdravlje. Uz to, podsjećaju se oni koji koriste e-cigarete da nikada ne kupuju takve proizvode na ulici, jer nisu regulirani, te da izbjegavaju modifiicirati proizvode ili dodavati tvari koje proizvođač nije preporučio.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti