PAZITE ŠTO PUŠITE U Illinoisu prva smrt povezana s e-cigaretama

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznio je podatak po kojemu u brojnim slučajevima korisnici e-cigareta inhaliraju THC, glavni aktivni sastojak kanabisa

 

Jedan je pacijent umro pošto se kod njega, kao rezultat pušenja e-cigareta razvila teška bolest dišnih puteva, što je prvi takav smrtni slučaj u Sjedinjenim Državama, objavili su američki zdravstveni dužnosnici.

Istodobno je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestio da su u 22 američke savezne države dosad evidentirana 193 slučaja misteriozne teške bolesti pluća, koju liječnici povezuju s upotrebom elektronskih cigareta. Oboljeli su većinom tinejdžeri i mlađi punoljetnici.

Osoba koja je umrla "hospitalizirana je sa simptomima neobjašnjive bolesti koja je vjerojatno posljedica korištenja e-cigareta", rekla je dr. Jennifer Layden, glavna epidemiologinja države Illinois.

- Bili smo jako žalosni kad smo saznali za prvi smrtni slučaj koji se dovodi u vezu s teškom plućnom bolešću povezanom s korištenjem e-cigarete ili 'vaping' uređaja - rekao je direktor CDC-a Robert Redfield.  

- Ovaj tragični smrtni ishod u Illinoisu govori u prilog ozbiljnim rizicima povezanim s upotrebom e-cigareta - kazao je.

CDC je iznio podatak po kojemu u brojnim slučajevima korisnici e-cigareta inhaliraju THC, glavni aktivni sastojak kanabisa. Centar ističe da točan uzrok bolesti zasad nije poznat, no da svi slučajevi uključuju e-cigarete koje su neki oboljeli koristili i za konzumaciju različitih proizvoda na bazi marihuane.

Istražitelji nisu objavili ni koji su proizvodi ili sastojci povezani sa svim slučajevima.

- Premda svi slučajevi izgledaju slično, zasad se ne zna je li im uzrok isti ili je riječ o različitim bolestima sa sličnim simptomima - priopćio je CDS.

Vlasti analiziraju elektronske cigarete i uzorke pacijenata, dodaju u centru.

Slučajevi su prijavljeni u dvomjesečnom razdoblju, između 28. lipnja i 20. kolovoza.

Ranije ove godine, Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Pušenje je trenutačno u Sjedinjenim Državama na povijesno niskoj razini, no zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, osobito među tinejdžerima.

Hina

 

Povezane vijesti