PETRINJA Program osposobljavanja za preradu povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća u Maloj kući
Cilj projekta je povećati zapošljivost 45 osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih iz Siska, Petrinje i Zagreba kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj (prva radionica), preradu (druga radionica) i pripremu (treća radionica) mini-povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća
U Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u petak, 30. kolovoza počeo je program osposobljavanja za preradu povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća, a provodi se u sklopu projekta Inkluzivni poljoprivredni lanac koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.
Nositelj projekta je Društvo za ekologiju 'Zeleno Zlato', a partneri na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak. Ukupna vrijednost projekta je 599.900,00 kn a voditeljica je Saša Balen Andrić. Provedba projekta predviđa razvoj i provedbu programa osposobljavanja iz područja uzgoja, prerade i pripreme povrća i jestivog bilja, a projekt je u 100 posto iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – Faza III'.
Inkluzivni poljoprivredni lanac je projekt koji olakšava pristup tržištu rada i potiče inkluziju pripadnika ranjivih skupina. Cilj projekta je povećati zapošljivost 45 pripadnika osoba s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenih iz Siska, Petrinje i Zagreba kroz provedbu integriranog programa osposobljavanja za uzgoj (prva radionica), preradu (druga radionica) i pripremu (treća radionica) mini-povrća, aromatičnog bilja i jestivog cvijeća.
U Maloj kući u Petrinji u petak, 30. kolovoza počela je druga radionica u sklopu projekta, a tematski se nadovezuje na prvu koja se provodila od mjeseca lipnja na Gradskim vrtovima u Sisku. Nakon što su sadili i uzgajali planirane biljne vrste u slijedećih 16 radionica u Maloj kući polaznici druge grupe učit će kako se uzgojene namirnice mogu preraditi. Zaposlena na projektu iz UOSI SMŽ je radna terapeutkinja Veronika Muža kojoj je zadatak da planirane radne procese prilagodi i olakša rad polaznicima s određenim stupnjem invaliditeta i razvojnih teškoća dok je za stručno znanje i učenje polaznika preradi uzgojenih namirnica kroz projekt angažirana Vesna Pereković Bučar, profesorica Srednje škole Petrinja.
Osim općih ciljeva, znanja, vještina i stavova za osobni razvoj i daljnje učenje, program omogućuje stjecanje praktičnih i teoretskih znanja za obavljanje poslova prerađivanja voća i povrća kao što su stjecanje znanja o karakteristikama pojedinih vrsta voća i povrća; stjecanje znanja o različitim procesima i postupcima kojima je cilj produženje trajnosti poluproizvoda i gotovih proizvoda; stjecanje znanja o sigurnosti hrane te razvijanje ekološke svijesti i osobne odgovornosti.
Tema prve radionice su bile rajčica i paprika. Polaznici su u uvodnom predavanju saznali koje vrste postoje, kako se uzgajaju, kako se sve mogu prerađivati. Obzirom da radionica traje 4 sata nisu se svi načini mogli prikazati pa je odlučeno da se namirnice termički suše i dehidriraraju.
Ukoliko pripadate kategoriji dugotrajno nezaposlenih u evidenciji HZZ ili ste osoba s invaliditetom možete se još uvijek prijaviti na radionicu na info@uosismz.hr i pridružiti se ovoj veseloj ekipi u Maloj kući u Petrinji.
Anita Blažinović
Objavljeno: 05.09.2019