STRAŠNA VIJEST Ujedinjeno Kraljevstvo ponovno u ratu s ospicama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je da Ujedinjeno Kraljevstvo više nije slobodno od ospica samo tri godine nakon što je virus eliminiran

 

U posljednjem desetljeću u ovoj europskoj se zemlji primjećuje stalan pad procijepljenosti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole - takozvano MMR cjepivo - što je dovelo do porasta broja slučajeva ospica.

U prva tri mjeseca godine zabilježena su 231 slučaja ospica u četiri države Ujedinjenog Kraljevstva. Čini se da je to usporedivo sa stanjem u 2018. godini kada je prijavljeno 970 slučajeva ospica.

To je ujedno i nevjerojatno desetostruko povećanje u odnosu na 2015. godinu, godinu prije nego što je WHO odlučio proglasiti zemlju slobodnom od ospica. Izraz ‘bez ospica’ ne znači da je bolest potpuno nestala, on jednostavno označava da nije bilo endemskih slučajeva već neko vrijeme. Primjerice, posljednje slučajeve ospica iz Kostarike u zemlju su unijeli necijepljeni europski turisti. Unatoč tim slučajevima, a zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti Kostarikae, ta mezoamerička zemlja i dalje ostaje bez ospica.

No, to više ne vrijedi i za Ujedinjeno Kraljevstvo. UNICEF je izvijestio da je između 2010. i 2017. gotovo 170 milijuna djece ostalo bez cjepiva širom svijeta. Oko 527.000 njih bilo je iz Ujedinjenog Kraljevstva. Samo 87 posto djece u zemlji primilo je drugu dozu cjepiva, što je znatno ispod 95 posto, koliko je potrebno za stvaranje takozvanog ‘imuniteta stada’ u populaciji.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je društvene mreže da učine više i najavio kampanju za zaustavljanje širenja lažnih podataka od strane pokreta anti-vaxxera.

- Nakon razdoblja napretka u kojem smo nekada mogli proglasiti Britaniju slobodnom od ospica, ove godine smo vidjeli stotine slučajeva ospica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jedan je slučaj ove grozne bolesti previše, a ja sam odlučan u namjeri da pojačamo naše napore u borbi s njezinim širenjem – prenosi Johnsonovu izjavu Guardian.

- Od uvjeravanja roditelja o sigurnosti cjepiva do osiguravanja da se ljudi docjepljuju, možemo i moramo učiniti više kako bismo zaustavili širenje zaraznih bolesti koje se liječe u modernoj Britaniji.

Uz to, Johnson neće razmotriti mjere kojima bi cjepiva bila obvezna. Takozvane politike ‘bez cjepljenja nema škole’ uvedene su u nekoliko zemalja širom svijeta i pokazale su obećavajuće rezultate u povećanju broja cijepljene djece.

Damir Fatušić