STRAVA U AMERICI Škola zatvorena nakon smrti učenika s teškoćama u razvoju

Škola je došla u središte pozornosti i bila je pod istragom nakon smrti Maxa Bensona 28. studenoga prošle godine, koji je umro nakon što ga je školsko osoblje privezalo s licem prema dolje


Škola Guiding Hands (Ruke koje vode, op. a.), koja je pod istragom zbog smrti 13-godišnjeg učenika, najavila je da će se trajno zatvoriti, stoji u izjavi koju je prošli tjedan objavio odvjetnik škole.
Prema izjavi škole, odluka bi omogućila drugoj privatnoj školi da preuzme objekt i imovinu škole u El Dorado Hillsu. Nova škola mogla bi zaposliti bivše zaposlenike, a taj bi potez omogućio i učenicima da se vrate u školu.
Škola je došla u središte pozornosti i bila je pod istragom nakon smrti Maxa Bensona 28. studenoga prošle godine, koji je umro nakon što ga je zlostavljalo školsko osoblje. Incident je izazvao istragu šerifovog ureda okruga El Dorado, kao i kalifornijskog Odjela za obrazovanje (California Department of Education - CDE, op. a.).
Škola, koja sklapa ugovore s više lokalnih školskih okruga za pružanje obrazovnih usluga za djecu s autizmom i drugim razvojnim teškoćama, suspendirana je 5. prosinca prošle godine. CDE je ustanovio da je škola prekršila više pravila vezujući Maxa. Ustanovljeno je da su aktivnosti osoblja 'štetne za zdravlje, dobrobit ili sigurnost' dječaka, navodi se u pismu države školi.
Max je bio svezan sat i 45 minuta, prema sudskim dokumentima koje posjeduje Sacramento Bee.
Ova škola je otvorena već 25 godina, a vode je administratori Starranne Meyers i Cindy Keller.
Melanie Stark, koja je povukla svog devetogodišnjeg sina iz škole kada se vijest o Maxovoj smrti proširila, rekla je da je zabrinuta za budućnost svog djeteta.
- Promjena glavnih administratora i imena neće promijeniti kulturu vezivanja koja je već uspostavljena - kaže Stark.
- To mi se uopće ne sviđa.
Prema dokumentima koje je agencija podnijela Vrhovnom sudu Sacramenta 11. siječnja, škola Guiding Hands je predmet triju istraga koje provodi Odjel za obrazovanje.
Damir Fatušić