DAN USTANOVE URIHO Veličanstvena proslava 72. rođendana u Lisinskom uz brojne ugledne goste

"Želim vam iskazati poštovanje i ljubav, Urihovcima čestitam rođendan! Vi ste dio nas i moramo vam dati veliku podršku u svemu što radite, pogotovu paraolimpijcima te srebrnim rukometašima u kolicima", rekao je Vatreni izbornik Zlatko Dalić


Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, u ponedjeljak 3. prosinca, bila je mjesto dvostruke svečanosti.  Proslava Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana ustanove URIHO započela je već oko 15 sati izložbom radova kreativnih radionica i udruga osoba s invaliditetom. Sveukupno su izlagale 34 udruge.

Uriho-Lisinski17a BB_05198 BB_05141 BB_05137 BB_05135 BB_05130 BB_05047 BB_05035 BB_05028 BB_05026 BB_05019 BB_05015 BB_05012 BB_05010 BB_04999 BB_04992 BB_04984 BB_04975 Uriho-Lisinski-Naslovna1a Uriho-Lisinski20a Uriho-Lisinski14a Uriho-Lisinski12a Uriho-Lisinski9a Uriho-Lisinski8a Uriho-Lisinski7a Uriho-Lisinski6a Uriho-Lisinski5a Uriho-Lisinski4a Uriho-Lisinski3a Uriho-Lisinski2a Ljubica-Lukacic-Dalic1 Drzaic-Pavic1
- Ove godine odlučili smo prikazati segment za široku potrošnju, Purgera i Purgericu, našu robnu marku imamo na keramici, pregačama, kišobranima, majicama, vrećicama, imamo i dio tiska, od vrećica, malih blokova, olovke. Predstavili smo i dio naših kreativnih radionica, hobi art radionicu, etno kutak, imamo vez na košuljama i lutkice s pletenim haljinama. Sve je rađeno rukom što je dodana vrijednost. Sve izloženo može se kupiti u Gajevoj 4 – rekla je Vesna Ivetić o izloženom kutku URIHO-a.
U 16 sati počeo je okrugli stol s dvije teme na meniju, a sve je moderirala Ana Tomašković.

Prva je tema bila inkluzivnost proizvodnje hrane kroz pčelarstvo. Francuski pčelar u kolicima Marc Guilleimam kroz svoju je prezentaciju pokazao kako se pčelarenje može približiti osobama u kolicima. Primjer dobre prakse inkluzivnog pčelarstva u Hrvatskoj predstavila je Jadranka Luketa, pčelarska majstorica koja je iz 'lijenosti' osmislila  niz pomagala za pčelarenje u kolicima.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kazala je kako želi vjerovati da se diskriminacija, pa i ona nesvjesna, događa radi nedovoljne senzibilizacije, nedovoljnog poznavanja potreba, a nikako zbog neuvažavanja različitosti ljudi s kojima živimo i time je otvorila temu 'Nesvjesna diskriminacija osoba s invaliditetom'. 

Jasenka Sučec iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kazala je kako dobrom zakonskom regulativom možemo svesti diskriminaciju na minimum. 
- S obzirom na to da je moje područje zapošljavanje, diskriminaciju možemo dovesti u vezu s nepoštivanjem razumne prilagodbe, najčešće je neizravna i nije na svjesnoj razini - rekla je Sučec.

O vlastitim iskustvima koja proživljavaju kao osobe s invaliditetom na ovu su temu govorili Branimir Šutalo, Damir Fatušić i Lara Grojzdek.
Lara se tako osvrnula na područje zdravstva i turizma. Mahom se liječnici obraćaju njenoj pratnji umjesto da govore njoj,  kao da ona ne postoji.

Još očitija je nepripremljenost medicinskog osoblja, često ne znaju ni kako nam pristupiti. Diskriminacijom u turizmu ću se tek ozbiljnije pozabaviti. Najbitnije je osvijestiti da smo svi jednaki - rekla je Lara.


Damir se osvrnuo na diskriminatorno pravilo po kojem će osobe s invaliditetom, koje imaju nulu po Bartheličinom indeksu, imati  asistenta na osam sati, a oni s više od nule samo četiri.
Drugi Damirov primjer je  vozač autobusa Ante iz Splita  koji je istjerao sve putnike iz autobusa jer nisu htjeli pustiti  osobu u kolicima da uđe u autobus. Riječ je o tzv. pozitivnoj diskriminaciji, što god ta sintagma značila.

Na prvu je to fantastičan potez, ali ja se ne bih volio naći u takvoj situaciji jer nepotrebno ukazuje na invaliditet - kaže Damir
U trećem primjeru diskriminacije - doduše, vrlo neobične!- Damira bi, zbog kolumne objavljene na In Portalu, jedan roditelj pozvao na fizički obračun da nije osoba s invaliditetom. 
Ako sam svojom kolumnom povrijedio tog roditelja neka me istuče, bez obzira na to tko sam i što sam, mogu snositi posljedice - poručio je  Damir. To što nije dobio batina valjda se isto može staviti pod egidu 'pozitivna diskriminacija'.

Branimir Šutalo, stručni savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za osobe s invaliditetom te predsjednik Udruge slijepih Zagreb, ustvrdio je kako je općepoznato da se društvena zajednica prema osobama s invaliditetom odnosi dvojako: kao prema herojima, ili kao prema tragičnim figurama. Invaliditet sam po sebi ne diskriminira nikog, zahvaća svakog. Nesvjesna diskriminacija je duboko ukorijenjena, osobe s invaliditetom su dugo bile predmetom sveopće društvene ravnodušnosti. 
Često sam zbog činjenice da je prisutna dobra volja prešućivao nesvjesnu diskriminaciju. Izgubio sam vid s 18 godina, srušio mi se svijet jer sam se formirao kao videća osoba i trebao je dug period da prihvatim situaciju. Morao sam se resetirati kao čovjek i zato je pitanje koliko je pametno, naprimjer, povezom preko očiju simulirati nečiju sljepoću. Ne volim kad mi kažu bravo jer sam diplomirao, jer sam otac, ili što volim filmove. Ne vidim  u tome ništa spektakularno - zaključio je Branimir.

Nakon okruglog stola na red je došao sport i podjela priznanja i zahvalnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom za vrhunska sportska ostvarenja i promicanje sporta osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu.
Zahvalnicu je primio Središnji državni ured za sport, Hrvatski paraolimpijski odbor, Sportski savez Grada Zagreba, Gradski ured za sport i mlade, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Polister Brajdić, Sanitetski prijevoz Pacijent, doktorica Marija Kovačević, Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava, Mjesna samouprava Trešnjevka.


U neparaolimpijskim sportovima zahvalnicu je dobio najbolji sportaš za osvojeno prvo mjesto ekipno na IBSA u kuglanju za slijepe i slabovidne u Rumunjskoj, Stjepan Đunđek.
Za osvojeno prvo mjesto individualno zlato u singlu, srebro mješoviti provi na IBSA također u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe u Rumunjskoj zahvalnicu je dobila Ruža Markešić.

Najbolja ekipa je Sportski klub slijepih iz Zagreba za ostvarene rezultate u 2018.godini.
Za ostvarene sportske rezultate u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe za 2018. godinu  najbolji trener je Željko Štefković.

Priznanja za paraolimpijske sportove:
Najbolji sportaš je Bruno Bošnjak za osvojeno treće mjesto u banked slalomu na XII zimskim paraolimpijskim igrama u Koreji.

Za osvojeno treće mjesto u bacanju kugle ne Europskom prvenstvu u Berlinu, drugo mjesto u bacanju diska, drugo mjesto u bacanju kugle na IWAS svjetskim igrama priznanje je pripalo najboljoj sportašici Petri Štruklec.

Priznanje je dodijeljeno i najboljoj ekipi AKOSI Agram.

Za ostvarene sportske rezultate u skijanju u 2018. godini priznanje je dodijeljeno najboljem treneru Stipi Tomljanoviću.

Mlade nade:
Za osvojeno drugo mjesto na Ekipnom državnom prvenstvu u boćanju osoba s invaliditetom, prvo mjesto na Otvorenom prvenstvu mladih, treće mjesto  na Kupu Hrvatske u Velikoj Gorici, brončana medalja na Prvenstvu Hrvatske priznanje je primila Katarina Strunjak.
Zatim je dodijeljeno priznanje za treće mjesto pojedinačno, treće mjesto u Openu u stolnom tenisu Ninu Baša.

Za osvojeno prvo mjesto u veleslalomu na IWAS natjecanjima u Zagrebu, treće mjesto u slalomu u Austriji i prvo mjesto veleslalomu na Prvenstvu Hrvatske priznanje primila Lucija Smetičko.
Veliko priznanje dobilo je i Sportsko društvo osoba s invaliditetom URIHO.
Vrhunac svečanosti bio je koncert koji je otvorio Tomislav Brajša pjesmom 'Moj Zagreb tak imam te rad', a voditeljska palica pripala je jedinstvenom Frani Ridjanu. Za dobru atmosferu pobrinuli su se i Mate Bulić, Zaprešić Boysi, Rajko Suhodolčan, Saturnus Band, Vojin Perić, Tony Lee King, Pero Rogan, Ines i Toni Pavić.

 

Izaslanik predsjednika Vlade bio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Došao je, naravno, i prvi čovjek Zagreba, Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, Marija Pletikosa. saborski zastupnici Ljubica Lukačić, Josip Đapić, Željka Josić, Grozdana Perić, Ivan Čelić i brojni drugi visoki gosti.
Odmah na početku svečanosti, Povelju ‟Ivančica“, priznanje koje Ustanova dodjeljuje zaslužnim institucijama i osobama koje na različite načine doprinose i sudjeluju u  promicanju  djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba s invaliditetom dobili su Croatia Airlines, Hrvatska nogometna reprezentacija, Olivera Majić, dogradonačelnica Grada Zagreba, urednica i voditeljica HRT, Lejdi Oreb, Branko Pribolšan, Mirsad Srebrenković i ministar Marko Pavić.

Vlada pokušava maksimalno unaprijediti standarde osoba s invaliditetom. Od sljedeće godine centri za profesionalnu rehabilitaciju potpadaju pod državu,  a usto ćemo financirati naknadu kvotnog zapošljavanja. Ova Vlada ostaje kod toga da su  kvote potrebne, iz njih se financiraju zaštitne radionica i integrativne radionice – rekao je Marko Pavić

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom također svake godine dodjeljuje svoje najveće priznanje,  a ovogodišnji laureati su Vukosava Jurčić i Dubravka Ciliga.
- Želim vam iskazati poštovanje i ljubav, Čestitam ustanovi URIHO rođendan. Vi ste dio nas i moramo vam dati veliku podršku u svemu što radite, pogotovu paraolimpijcima te srebrnim rukometašima u kolicima – rekao je Vatreni izbornik Zlatko Dalić

Na kaju uspješne rođendanske proslave treba zahvaliti donatorima na poklonima jer su svojim doprinosom omogućili tulum u Lisinskom. Oni su redom: Mate Bulić, Saturnus Band, Zaprešić Boysi, Rajko Suhodolčan, Vojin Perić, Tomislav Brajša, Tony Lee King, Pero Rogan, Stepić D.O.O., Gradska plinara Zagreb opskrba, Sezona Prom D.O.O, Derma d.o.o., AVORATO d.o.o., APIS IT d.o.o., LEMIA d.o.o., AUTO SIRENA d.o.o., GALKO d.o.o., PRIMO NIZ d.o.o., TRGOCENTAR d.o.o. Zabok, MISTRAL d.o.o., MASTEX d.o.o., DICTA d.o.o., KROJOSTIL d.o.o., LUXSORIA d.o.o.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti