Labin: Kontinuirano poticanje zapošljavanja osoba s invliditetom u zaštićenim uvjetima

"Mišljenja sam da se Labin može ponositi brojem zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na broj stanovnika", poručio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

 

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, te Udruga za zapošljavanje osoba s invaliditetom Inpromo, obilježavaju Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Tim povodom gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić, primio je u Maloj vijećnici čelne ljude spomenutih udruga, Ozrena Catelu, Marka Perkova i Marinelu Benažić, javlja 5portal.hr.

Na području Labinštine pružaju se različite inkluzivne socijalne usluge za osobe s intelektualnim teškoćama. Tako već devet godina u Labinu djeluje poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u prostorima škole Liče Faraguna koja okuplja 12 polaznika Centra za inkluziju i podršku u zajednici. U tom vremenskom razdoblju prošireni su i opremljeni prostori za rad s polaznicima, nabavljena su vozila za prijevoz korisnika, uređen je vrt kao dio radnih aktivnosti polaznika. Također, polaznici poludnevnog boravka uključuju se i u aktivnosti u lokalnoj zajednici, uključujući i volontiranje u drugim udrugama i ustanovama na području Labinštine.

"Razvijena smo zajednica i često se time dičimo. Poštujemo i uvažavamo sve stanovnike jednako. Svjesni smo pojedinca i dovoljno solidarni i svjesni da shvaćamo da osobe s invaliditetom imaju problem sa zapošljavanjem. I oni moraju od nečega živjeti, odnosno moraju raditi. Labin jedini u Hrvatskoj potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom u zaštićenim uvjetima i to ćemo nastaviti i dodatno poboljšati. Otvaranjem hostela u RIŠ-u otvaramo i dodatna radna mjesta za tu skupinu sugrađana. Mišljenja sam da se Labin može ponositi brojem zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na broj stanovnika", poručio je Glavičić.

"Od 2011. u prostorima RIŠ-a djeluje i zaštitna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom, pretežito osobe s intelektualnim teškoćama koje ne mogu raditi na otvorenom tržištu rada i to na poslovima izrade uporabnih i ukrasnih tekstilnih predmeta. Prošle je godine Grad Labin na natječaju za dodjelu poslovnog prostora dodijelio Udruzi za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO prostore RIŠ-a za daljnji razvoj zapošljavanja osoba s invaliditetom. Trenutno se u RIŠ-u izvode grubi građevinski radovi na sve 4 etaže kako bi se prostori pripremili za udovoljavanje standardima rada u zaštićenim uvjetima osoba s invaliditetom kako za poslove s tekstilom, tako i za novu hostelsku djelatnost i drugo. Planirano otvaranje hostela je iduće godine u predsezoni. Imat će ukupno sedamdesetak soba", poručio je Catela.

Uz navedene programe u lokalnoj zajednici organizirane su i radionice Zdravog grada za djecu s posebnim potrebama, te drugi programi. Stoga se može zaključiti da je položaj osoba s intelektualnim teškoćama, posebice odraslih osoba nakon završetka obrazovanja, podignut na značajno višu razinu u proteklom periodu͘, složili su se predstavnici udruga.

"Sukladno obavljenim razgovorima s roditeljima, korisnicima usluga, stručnjacima, te drugim dionicima u lokalnoj zajednici, u predstojećem razdoblju potreban je dodatni angažman po pitanju skrbi o osobama s višestrukim teškoćama/invaliditetom kroz osiguravanje dodatnog osoblja za rad, te prilagodba prostornih uvjeta za pružanje socijalnih usluga kao i stvaranje uvjeta za samostalni život uz podršku odraslim osobama s intelektualnim teškoćama koje ostanu same ili o kojima obitelj iz različitih razloga više ne može skrbiti͘", dodao je Catela.

Tijekom mjeseca svibnja 2018͘. godine održavat će se niz aktivnosti na području Istarske županije kroz manifestaciju pod nazivom "Za pravo na život u zajednici!". Središnja proslava obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama za Istarsku županiju bit će u Pazinu u Spomen domu, a tom prilikom dodijelit će se i posebno priznanje za aktivan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice "Naša prijateljica", i to Eni Modrušan. Catela nije krio zadovoljstvo što to priznanje ide upravo Modrušan jer kako kaže "uvijek je imala sluha za naše potrebe i potrebe osoba s invaliditetom i učinila je mnogo više od okvira posla koje je obavljala i na tome smo joj neizmjerno zahvalni".

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti