Nova studija: Sekundarne bolesti i stanja mogli bi ubrzati dijagnosticiranje autizma

Nalazi dolaze iz studije objavljene u online verziji časopisa Journal of Autism and Developmental Disorders, koju su vodili istraživači iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti

 

Gotovo sva djeca s autizmom imaju barem još jedno drugo stanje osim autizma – često i nekoliko njih – koja uključuju sve od anksioznosti do poremećaja hiperaktivnosti, poremećaja spavanja, ponašanja i gastrointestinalnih poremećaja, navodi nova studija.

U analizi podataka od gotovo 1.900 djece s poremećajima iz autističnog spektra, istraživači su otkrili da više od 95 posto ima barem još jedan problem uz autizam.

Nalazi dolaze iz studije ovog mjeseca objavljene u online verziji časopisa Journal of Autism and Developmental Disorders, koju su vodili istraživači iz američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživanje se oslanjalo na podatke prikupljene od 4-godišnjaka i 8-godišnjaka u pet zajednica diljem Sjedinjenih Američkih Država kroz mrežu za praćenje autizma i razvojnih poremećaja za 2010. godinu. Program nadzora – koji se koristi za utvrđivanje procijenjene državne stope prevalencije autizma – zasniva se na zdravstvenoj i obrazovnoj dokumentaciji.

Istraživači su tražili dokaze o 18 najčešćih poremećaja i simptoma koji se javljaju kod djece s autizmom, uključujući kognitivne probleme, regresiju, probleme s ponašanjem, kongenitalne ili genetske bolesti i jezične poremećaje.

Otkrili su da u prosjeku svako dijete ima 4,9 od ovih sekundarnih stanja, s većom prevalencijom među 8-godišnjacima u usporedbi s 4-godišnjacima.

Štoviše, istraživanje je pokazalo da je za djecu s autizmom koja su imala dodatne bolesti bilo vjerojatnije da će im autizam biti dijagnosticiran u mlađoj dobi.

"Iako su razlozi ove visoke prevalencije još uvijek nejasni, njihova prisutnost doprinosi heterogenosti ASD (autism spectrum disorder – poremećaj iz autističnog spektra, op. a.) fenotipa, što je potencijalna prepreka za pravovremenu dijagnozu ASD-a i izazov za proučavanje etiologije ASD-a zbog poteškoća u određivanju jednog ranog ASD markera ponašanja”, zaključili su autori studije, a prenosi Disability Scoop.

Istraživači su rekli da njihova otkrića podupiru potrebu za "opsežnim sustavom skrbi" za osobe s autizmom i dublje razmatranje drugih stanja koja se javljaju kako bi se unaprijedilo rano otkrivanje autizma.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti