Nova studija: Za prepoznavanje djece s autizmom dovoljan je samo jedan kratki upitnik

"Učinkovito ispitivanje je tek prvi korak ka dijagnozi. Ako želimo unaprijediti rano otkrivanje, trebaju biti korišteni lako upotrebljivi i pouzdani alati za prepoznavanje autizma", zaključuju znanstvenici

 

Novo istraživanje pokazuje da jedan kratki upitnik može biti vrlo precizan u prepoznavanju djece s autizmom.

U 88 posto slučajeva, takozvani Psychological Development Questionnaire (Upitnik za psihološki razvoj, op. a.), ili PDQ-1, točno je identificirao djecu s poremećajima iz autističnog spektra. Rezultati su, prema nalazima nedavno objavljenima u časopisu Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, vrijedili za djecu svih socioekonomskih pozadina.

Za potrebe studije, roditelji 1.959 djece bez dijagnosticiranih teškoća u razvoju u dobi od 18 do 36 mjeseci su ispitani pomoću navedene metode tijekom pediatrijskih posjeta klinikama u New Jerseyu.

Djeca koja su postigla niske ocjene u anketi dobila su sveobuhvatniju razvojnu evaluaciju.

"Iako je svijest o autizmu u New Jerseyu velika i imamo odlične resurse, previše je djece, posebice iz zajednica s niskim primanjima, kasno identificirano. Dostupnost valjanih i učinkovitih identifikatora, poput PDQ-1, može povećati našu sposobnost otkrivanja poremećaja iz autističnog spektra kod male djece i povećati broj mladih koji dobivaju ranu intervenciju", kaže Walter Zahorodny, izvanredni profesor pedijatrije na Sveučilištu Rutgers, koji je vodio studiju.

Američka akademija pedijatrije preporučuje da se sva djeca pregledaju za autizam u 18. i 24. mjesecu života. Međutim, mnogo djece s poremećajima iz autističnog spektra i dalje se dijagnosticira u kasnijoj dobi.

Najnovija inačica upitnika Modified Checklist for Autism in Toddlers (Modificirani kontrolni upitnik za autizam kod djece, op. a.), koji se često koristi za ispitivanje djece, u nekim slučajevima zahtijeva naknadni intervju. Rezultati trenutne studije mogli bi pružiti preliminarne dokaze da PDQ-1 u konačnici može biti brža alternativa, ističe Zahorodny, a prenosi Disability Scoop.

"Dijagnoza autizma može se ostvariti samo kroz sveobuhvatnu procjenu stručnjaka", objašnjava Zahorodny.

"Učinkovito ispitivanje je tek prvi korak ka dijagnozi. Ako želimo unaprijediti rano otkrivanje, trebaju biti korišteni lako upotrebljivi i pouzdani alati za prepoznavanje autizma", zaključuje Zahorodny.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti