Nevjerojatno mi je kada čujem da brojne osobe s invaliditetom žive samo od invalidnine

PITANJE: C. Z. (27) Nalazim se u jako neugodnoj situaciji. Zaposlena sam i imam primanja viša od prosječnih. Ipak, u minusu sam na svim karticama. Jednostavno, imam poriv i kupujem sve i svašta.

 

Srećom, živim s roditeljima, pa ne trebam brinuti o troškovima hrane i plaćanju režija. Nevjerojatno mi je kada čujem da brojne osobe s invaliditetom žive samo od invalidnine i nekih sitnih pomoći. I sama imam invaliditet, pa znam koliko koštaju samo laksativi koje redovno koristim, vitamini, povremena masaža, i tome slično. Ne znam kako ću živjeti ako mi roditelji ostvare prijetnju. Naime, prijete mi ako ne prestanem s kupovinama da će mi uskratiti svu financijsku pomoć. Kažu da je to najbolji način pomoći kod kompulzivnog kupovanja. Mene takve prijetnje samo čine depresivnom i tjeraju na novi odlazak u kupovinu. Trebam li potražiti stručnu pomoć? Mogu li se i trebam li se liječiti, ako me kupovina veseli?

ODGOVOR: Povremeni odlazak u nekontroliranu kupovinu događa se mnogima, ali ako te epizode postanu prečeste i donose samo kratkotrajni osjećaj zadovoljstva i potvrde onda mogu predstavljati znak psihičkog poremećaja. Kompulzivno kupovanje opetovano i pretjerano kupovanje, koje dovodi do niza problema, kako materijalnih, tako i psiholoških i socijalnih. Osobe koje pate od kompulzivnog kupovanja, često pate i od dodatnih poremećaja raspoloženja ili anksioznih poremećaja poput depresije, bipolarnih afektivni poremećaj – posebno manična faza, anksiozno-depresivni poremećaj), kao i poremećaj osobnosti ili poremećaj hranjenja. 

Ako bilo koji od sljedećih primjera ponašanja opisuje vaše potrošačke navike,budite oprezni i prema potrebi potražite stručnu pomoć. Trošite iznad svojih financijskih mogućnosti. Kupujete zbog osjećaja depresije, ljutnje ili usamljenosti. Tijekom kupovine osjećate nalete uzbuđenja i euforije. Osjećate se krivim, neugodno vam je i pokušavate sakriti svoje navike. Vaše navike utječu na privatne veze s drugima. Trošenje sredstava s više računa kao pokušaj žongliranja problema.

Kompulzivno kupovanje se posljednjih godina sve se više smatra medicinskim poremećajem koji se može liječiti. Ne postoji standardizirani pristup liječenju ovisnosti o prekomjernoj kupovini. Naime, mogućnosti su brojne, a stručnjaci ističu lijekove poput antidepresiva, programe stručne pomoći i profesionalna savjetovanja.

In Portal