Zabilješke Anite Blažinović: Sve što je bilo loše zaboravite jer pred sobom imate nove izazove

Protekla godina po pitanju nas osoba s invaliditetom nije bila uopće toliko loša, 2017. je možda bila i bolja nego neke ranije godine

 

Kad sve zbrojim i oduzmem osobno mi je ova godina bila poprilično dobra. Nitko u mojoj obitelji nije bio teže bolestan, nitko nije dobio otkaz, imali smo novaca za pristojno preživjeti mjesec, dijete mi je odlično, dobila sam posao i što više mogu poželjeti? Zapravo, bilo bi bogohulno buniti se. Nadam se da ni vama ova godina na izmaku nije donijela previše nedaća i da ste imali puno više razloga za zadovoljstvo, nego za nezadovoljstvo.

Proteklih sad već skoro 365 dana ni po pitanju nas OSIća nije bilo uopće toliko loše, čak je možda bilo i bolje nego neke godine prije.

Mnoštvo projekata je uspješno privedeno kraju, otvorena su neka nova radna mjesta za osobe s invaliditetom ili su proširena poslovanja već dobro uhodanih zaštitnih radionica. Odrađen je veliki broj humanitarnih akcija, a sportaši s invaliditetom su jednostavno rasturali gdje god su se natjecali, u Lijepu Našu stigao je vagon medalja. Dragi moji sportaši, imate moj naklon do poda.

Nakon povuci – potegni i prosvjeda prva dječica sa spinalnom mišićnom atrofijom su ipak dobila prve doze lijeka Spinraza.

Zadnje su nam stigle izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Neki su zadovoljni, drugi pak kažu da su izigrani, da su rješenja polovična i zato se nadam da situacija nije konačna, tj. da će se spomenuti Zakon još korigirati ili će se ići u izradu novog. Trenutno svi zaposleni mogu odahnuti jer će invalidninu i plaću dobiti. Iako spadam u ovu skupinu koja može feštati, savršeno razumijem i vas koji trenutnim izmjenama nećete profitirati. Veseli me i povećanje invalidnine za 20 posto jer svaka kuna dobro dođe. Netko će reći da su sve to samo mrvice, a ja ću reći zrno po zrno - pogača.

A sada želje za 2018. i neka se unaprijed zna da ne smije biti gora - može biti samo bolja.

Želim vam puno novih projekata, novih radnih mjesta, da puno vas nađe posao i svoje mjesto pod suncem. Želim da baš svako dijete sa SMA dobije Spinrazu i nadam se kako se općenito nećemo morati toliko oslanjati na 060 linije, iliti donacije građana ako se nađemo u potrebi za skupim lijekom. Nemojmo se vraćati u neka pravremena kada su se liječili samo bogataši, a sirotinju tko šljivi.

Neka vam Nova godina donese puno svakojakih oblika ljubavi, poštovanja, uvažavanja, neka donese više OSI brakova i bebača. Neka vas nitko ne diskriminira ili zlostavlja, ali nemojte ni vi nikoga povrijediti.

Budite poduzetniji po svim pitanjima. Osvijestite da nam nikada neće svima biti jednako dobro, ni jednako loše. Uostalom, i dobro i loše je relativno, ovisi o tome kako gledate na određenu situaciju. Iako nemamo svi iste startne pozicije, naučite izvući maksimum iz one koju ste dobili. Neka vam čaša bude napola puna, a ne napola prazna.

Volite se, ljubite, čuvajte sebe i jedni druge, budite uspješni, zdravi, sretni i nasmiješite se svakom danu u Novoj 2018 .godini.

Piše: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti