Nekim ljudima u mojoj udruzi smeta moj pozitivan stav prema životu jer sam osoba s invaliditetom

PITANJE: V. Z. (34) Na nagovor prijatelja počela sam se družiti s osobama koje imaju zdravstvene probleme slične mojima. Mislila sam to će mi pomoći shvatiti vlastiti invaliditet i kako se nositi s njim.

 

I sada, u ovom teškom zdravstvenom stanju, nastojim održati dobro raspoloženje, biti pozitivna i ostati žena koja brine o svom izgledu. Iznenadilo me što to smeta pojedinim osobama u udruzi u kojoj sam mislila pronaći podršku i savjete.

Smrknutih faca me podsjećaju da se stišam, prestanem šminkati i koncentriram na bolest. Meni je to suludo, mislim da i bolesna mogu biti glasna žena koja voli život. Neki misle da sam hvalisavica kada govorim što sve mogu usprkos zdravstvenom stanju, ali volim podijeliti svoj uspjeh. Mislite li da trebam napustiti druženja u toj udruzi gdje ponekad čujem i nešto korisno? I trebam li se prilagoditi, odnosno koncentrirati samo na invaliditet?

ODGOVOR: Ljubomorne osobe će vam govoriti da se stišate, da ne morate biti u centru pažnje, da stavljate manje šminke, da se odijevate drugačije i sl. Sve će to upakirati u dobronamjerne savjete, ali zapravo žele da budete manje vi. Oni koji vas vole neće od vas nikad tražiti da budete manje ono što jeste.

Skromnost i unutrašnji mir idu ruku pod ruku. Što manje prisiljavate sebe da se dokazujete pred drugima, lakše ćete osjetiti unutrašnji spokoj.
Dokazivanje je opasna zamka. Potrebno je mnogo energije za neprestano isticanje vaših uspjeha, hvalisanje, ili pokušavanje da uvjerite druge koliko vrijedite. Hvalisanje zapravo razblažuje pozitivno osjećanje koje imate poslije nekog uspjeha ili nečega na što ste ponosni. Da stvari budu još gore, što više pokušavate da se dokažete, ljudi će vas više izbjegavati, govorili iza leđa o vašoj bolesnoj potrebi da se hvalite, i možda će vas čak i vrijeđati.
Međutim, što se manje trudite da dobijete potvrdu od drugih, zapravo se više potvrđujete. Ljude privlače osobe s tihim unutrašnjim samopouzdanjem, osobe koje nemaju potrebu da sebe predstavljaju u boljem svjetlu i da budu sve vrijeme „u pravu“ ili da kradu tuđu slavu. Koristite svoje srce, a ne svoj ego i sigurno ćete donijeti dobru odluku.

In Portal