Boćanje za OSI: Nakon sjajnog nastupa na Europskom prvenstvu, boćari 'Istrijane' osvojili prijelazni pehar na Kupu Hrvatske

Zvuči gotovo nevjerojatno, no član 'Istrijane' Davor Komar je po petnaesti puta postao prvak Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom

 

Na završenom Europskom prvenstvu u boćanju za osobe s invaliditetom, održanom u Portugalu, Povoa de Varzim, od 25. listopada do 2. studenog, Davor Komar i Melisa Osmanović iz Boćarskog kluba osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' iz Pule, kao članovi Hrvatske boćarske reprezentacije, osvojili su peto mjesto u paru. Ujedno u pojedinačnom natjecanju Komar je postigao zavidno sedmo, a Osmanović 21. mjesto.

"Komar je u pojedinačnom razigravanju pobijedio 'novopečenog' europskog prvaka u paru, portugalca Manuela Cruza, ali to nažalost nije bilo dovoljno za njegov prolazak dalje. Ovo je ujedno i najveći ikada postignuti rezultat na Europskom prvenstvu od strane hrvatskih boćara s invaliditetom. Inače su Komar i Osmanović ostvarili pravo na sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu u Liverpulu 2018. godine, gdje po pozivu sudjeluje maksimalno 16 najjačih svjetskih boćarskih reprezentacija", piše u priopćenju BKOSIŽ-a 'Istrijana', potpisanom od strane tajnice Tine Matejčić.

Na Europskom prvenstvu sudjelovale su 22 europske zemlje, odnosno 119 boćara/boćarica s invaliditetom.

 

Iako je odmah potom uslijedilo novo natjecanje u Lijepoj našoj, našim istarskim neumornim igračima nije bio problem da odmah nastave i tamo. I to ne uzalud – Komar je po petnaesti puta postao prvak Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom.

Naime, s upravo završenog Kupa Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom - pojedinačno, održanog u Požegi proteklog vikenda, 3. i 4. studenog, sportaši i sportašice BKOSIŽ-a 'Istrijana' u sastavu Davor Komar, Melisa Osmanović, Samanta Lukšić i Zoran Peruško vratili su se kao pobjednici, i to sa zlatom, dva srebra i broncom, kao i prijelaznim peharom KUP-a Hrvatske.

 

"Član Kluba Davor Komar iz Pule, osvojivši na KUP-u prvo mjesto – zlato bez ijednog poraza, rezultatima 14:0, 9:1, 7:1, 5:1 u polufinalu i 9:1 u finalu, postao je po petnaesti puta prvak Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Treće mjesto – broncu, u istoj BC4 kategoriji, osvojila je izvrsna Melisa Osmanović, također iz Pule. Drugo mjesto – srebro u boćarskoj kategoriji BC1 osvojio je član Kluba Zoran Peruško iz Peruški, kojemu je zlato 'pobjeglo' za jednu vrlo 'gustu' pobjedu. Drugo mjesto – srebro u boćarskoj kategoriji BC3 osvojila je izvrsna članica Kluba Samanta Lukšić iz Jurani pokraj Pićna. Sakupivši s pobjedama osam ukupnih bodova s KUP-a, naš je Klub osvojio i prelazni pehar KUP-a, koji smo prošle godine dijelili s riječkim boćarskim Klubom. Komar i Osmanović su, kao pobjednici svojih grupa u istoj kategoriji, igrali polufinale jedan protiv drugog, inače bi ukupni rezultat Kluba bio još i veći“, stoji u priopćenju od BKOSIŽ-a 'Istrijana'.

Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana' (BKOSIŽ 'ISTRIJANA') je dobrovoljna, nestranačka, neprofitno interesna sportska Udruga osoba s invaliditetom, upisana u registar udruga Republike Hrvatske, čiji se članovi/ice bave boćanjem za osobe s invaliditetom, a ujedno su i najtrofejniji boćarski Klub osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, s osvojenih više od 125 pehara/medalja za prvo, drugo i treće mjesto na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima od 2006. godine.

 

Da podsjetimo, boćanje se dijeli na četiri paraolimpijske kategorije:

- BC1, boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent

- BC2, boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno

- BC3, boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu

- BC4, najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…), koji boćaju samostalno.

Postoji i 'ne-paraolimpijska' kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

Nakon Kupa u Požegi slijedi završno Četvrto kolo prvenstva Hrvatske, koje će se održati u domaćinstvu BKOSIŽ-a 'Istrijana' u Puli 18. studenog 2018., u sportskoj dvorani Osnovne škole 'Veli Vrh', zatim sudjelovanje na Međunarodnom prvenstvu Poljske od 30. studenog do 3. prosinca 2017., te Nacionalni memorijalni turnir u Velikoj Gorici, čime ujedno završava i boćarska sezona 2017. godine.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti