I ja želim čitati: Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom

Na okruglom stolu sažeta su postignuća i izazovi u provedbi Kampanje te što je još potrebno poduzeti kako bi se povećala mreža knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom


 

U sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!" održan je okrugli stol održan je u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu, u organizaciji HKD - Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, HKD - Komisije za čitanje, HKD - Komisije za autorsko pravo i otvoreni pristup HKD - Komisije za narodne knjižnice i suorganizatorstvo Knjižnica grada.

Na okruglom stolu su prikazani rezultati Nacionalne kampanje čiji su glavni ciljevi izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u članku 86. (NN, br. 167/03), bolja suradnja stručnjaka u institucijama, povećanje mreže knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom, uvođenje sustavnog financiranja građe lagane za čitanje, rad na poticanju čitanja te zagovaranje Kampanje. Ispred Ureda pravobraniteljice nazočila je Branka Meić Salie, savjetnica pravobraniteljice. Na početku prvog dijela skupa voditeljica Kampanje sažela je postignuća i izazove u njenoj provedbi. Ostala izlaganja bila su posvećena značaju provedbe Ugovora iz Marakeša, građe lagane za čitanje te istraživanja o disleksiji i teškoćama čitanja za uspješnost Kampanje.

U panel raspravi razgovaralo se u kojoj mjeri su postignuti pojedini ciljevi i kako nastaviti dalje.

U dijelu skupa posvećenom primjerima dobre prakse predstavljeni su rezultati kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja o knjižničnim uslugama za osobe s teškoćama čitanja provedenih tijekom Kampanje te iskustva s Facebook stranicom Kampanje. O svojim aktivnostima tijekom Kampanje govorili su predstavnici vrtića, osnovnih i srednjih škola te knjižnica diljem Hrvatske.

Izvor: Posi