Znanstveno istraživanje: Infekcija tijekom trudnoće može uzrokovati autizam kod djeteta

Studija pokazuje vezu između crijevnih bakterija, imunološkog sustava i razvoja mozga

 

Tijekom trudnoće, imunološki je sustav još oprezniji. Njegova pretjerana reakcija može utjecati na fetus u razvoju.

Neka istraživanja sugeriraju da baš intenzivna imunološka reakcija tijekom gastacijskog perioda (imunološka aktivacija majke ili MIA) može povećati rizik nastanka neurorazvojnih poremećaja kakav je autizam.

Prvi put, na pokusu na miševima, znanstvenici su uspjeli identificirati potencijalne mehanizme koji sudjeluju u nastanku poremećaja kao autizam, piše Popular Science.

Prijašnje studije su utvrdile da prisutnost određenog proteina može pokrenuti poremećaje kao autizam ali ne zna se na koji način. “U pokusu na životinjama radilo se o ozbiljnoj virusnoj infekciji”, kazao je mikrobiolog Jun Huh s University of Massachusetts School of Medicine.

“Epidemiološke studije pokazuju da je hospitalizacija majke tijekom kasnog prvog tromjesečja ili drugog tromjesječja povezana s dijagnozom ovih poremećaja. Prerano je reći kako imunološka aktivacija majke utječe u usporedbi sa drugim čimbenicima kao što je genetska predispozicija.”, prenosi telegram.

Huh vjeruje da okoliš ima veliku ulogu i da ima sinergijski efekt sa genetskim predispozicijama. Studija pokazuje vezu između crijevnih bakterija, imunološkog sustava i razvoja mozga. Plan je otkriti kako prevenirati da bakterije ne izazovu pretjerano lučenje određenog proteina. Huh vjeruje da se ove bakterije mogu koristiti kao probiotik za tretiranje trudnica prije ili tijekom trudnoće.

Anita Blažinović