Nemam posao i vjerojatno ga nikada neću ni dobiti jer sam osoba s invaliditetom

PITANJE: N. I. (26) Imam problema s cirkulacijom, česte glavobolje i bezvoljan sam, valjda zbog sjedelačkog načina života.

 

Nemam posao i vjerojatno ga nikada neću ni dobiti jer sam osoba s invaliditetom. Razmišljam ima li smisla da previše slobodnog vremena ispunim kardio treningom koji mogu raditi kod kuće? To mi je predložio otac, a vi mi odgovorite što je to točno i može li mi pomoći?

ODGOVOR: Kardio trening je bilo koja vježba koja podiže puls srca između 60 do 85 posto maksimalnog broja otkucaja. Kada ste u tom rasponu otkucaja srca, radi se o "kardiovaskularnom" ili "aerobnom" treningu. Budući da su bolesti krvožilnog sustava najčešći uzrok smrti u svijetu, ovaj je trening odlična prevencija njihova nastanka. Kardio trening uzrokuje stres kardiorespiratornog sustava (srce i pluća), uzrokujući povećanu brzinu otkucaja srca te izaziva dišni napor. Riječ je o bilo kojoj aktivnosti kojom vježbač podiže svoj puls, a dokazano je da snižava krvni tlak. U vremenu smo u kojem se ne može izbjeći sjedalački način života te je redovita kardio aktivnost neophodna kako bi se očuvalo kardiovaskularno zdravlje.

Tijekom kardio aktivnosti pojačan je rad dišnog sustava, pa tako i izmjena tvari u organizmu. U tim uvjetima dolazi do pojačane prokrvljenosti u svim dijelovima tijela. Slaba cirkulacija, prouzročena dugotrajnim i prekomjernim sjedenjem, može se poboljšati kardio treningom. Redovitim vježbanjem mogu se izbjeći neke posljedica slabe cirkulacije kao što su trnci u ekstremitetima, česte glavobolje, vrtoglavice i drugo. Među važnijim dobrobitima za rekreativce možemo posebno istaknuti redukciju potkožnog masnog tkiva (mršavljenje) te očuvanje gustoće kostiju kod žena (prevencija osteoporoze).

Kardio trening nema ograničenja s obzirom na dob pa se njime mogu baviti djeca, odrasli, ali i osobe starije životne dobi.

In Portal