Kao žena s invaliditetom godinama nisam mogla dobiti posao, a zaposlila sam se zahvaljujući mužu koji mi je sada šef

PITANJE: C. S. (35) Nakon što sam godinama slušala kako usprkos svom obrazovanju nisam pogodna osoba za radno mjesto za koje bih se natjecala, uz ponekad otvorenu izjavu da se ne uklapam u cjelovitu sliku tvrtke zbog svog vidljivog invaliditeta, napokon sam dobila posao.

 

Istina, zaposlena sam zahvaljujući suprugu, što mi sada predstavlja problem. Suprug s kojim sam uvijek imala ravnopravan odnos postao je moj nadređeni. Sukobi su svakodnevni, svjesna sam da ponekad griješim, no smeta me da on ne kritizira i ostale za koje mislim da rade loše. I kod kuće mu pokušavam objasniti ružne strane drugih zaposlenika, a on me ignorira. Mislim da često imam bolje ideje od pojedinaca, a on ipak posluša njih! Čak mi daje zadatke za koje zna da nemam potrebno iskustvo. Živciraju me njegove kritike i šefovanje. Kako dalje?

ODGOVOR: Upravljanje vlastitim emocijama i ponašanjima poželjna je sposobnost svake osobe na rukovodećoj poziciji, kao i zaposlenika. Kada se poslovni i privatni život tako usko preklapaju kao u vašoj situaciji to često može uzrokovati napetosti s obje strane. Iz perspektive vašeg supruga možemo pretpostaviti da se osjeća odgovornim prema tvrtki, jer vas je on doveo pa sada želi da se iskažete kao izvrsna radnica i tako potvrdite da ste bili uistinu pravi, a ne podobni odabir.

Suprug u ulozi nadređenog na poslu ne želi vam ni gledati kroz prste, jer bi se inače činilo da ste time što vam je suprug u povlaštenom položaju prema drugim zaposlenicima. Nemojte donositi odluke kada ste ljuti ili se ne možete kontrolirati. Ako ne možete reći nešto lijepo o nekome, radije nemojte reći ništa. I ovdje je riječ o iskušenju kojem je teško odoljeti: govoriti o nečijim slabostima. Takav pristup ne može donijeti ništa dobro. Ako se ne slažete s nečijim prijedlogom, ne morate to uvijek pokazati. Velika je vjerojatnost da prijedlog neće naići na odobrenje ni kod ostalih kolega te neće zaživjeti u praksi. Kada nešto pođe po krivu istražite uzrok prije nego što počnete optuživati druge. Pretpostavite da nitko nije kriv, dok ne dokažete suprotno.

Važno je ispitati sve činjenice. Umjesto da zauzmete obrambeni stav kada vam netko uputi kritiku, bio to kolega ili vaš suprug, shvatite je kao dobronamjerni savjet koji možete iskoristiti da biste napredovali. Preuzmite nove zadatke u kojima nemate iskustva. Iskoristite to za osobni rast i razvitak novih vještina. Ako doživite neuspjeh, naučit ćete nešto, makar što ne napraviti sljedeći put. Ako uspijete, pokazujete da uvijek možete biti bolji. Iz vaše perspektive ako ste bračni suživot izgradili na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju, onda je jasno da vam naređivački i kritični ton nadređenog u poslu, odnosno vašeg supruga jako teško pada, jer na takvo njegovo ponašanje niste navikli. Pokušajte mirno razgovarati o svemu tome i dajte vremena i sebi i suprugu da se snađete u ovoj novoj i zahtjevnoj situaciji.

In Portal