Sandra Paović: Čast je biti među najboljim svjetskim stolotenisači(ca)ma s invaliditetom

"Počašćena sam da sam bila ponovno nominirana za najbolju parastolnotenisačicu svijeta. Jedina sam Europljanka nominirana ove godine za tu nagradu", rekla je članica STKI URIHO

 

Povodom svečanog proglašenja najbolje parastolnotenisačice svijeta na gala večeri 8. prosinca 2016. u Dohi, u Kataru, a na kojoj je prisustvovala naša Vukovarka Sandra Paović (33), budući je nominirana od strane Svjetske stolnoteniske federacije za nagradu ITFF Star Awards 2016. u konkurenciji za najbolju, upitali smo je za dojmove.

"Počašćena sam da sam bila ponovno nominirana za najbolju parastolnotenisačicu svijeta. Jedina sam Europljanka nominirana ove godine za tu nagradu“, rekla je Paović, koja je na svečano proglašenje otišla sa svojim suprugom Danielom Lazovom te trenericom Natašom Skočilović i njezinim suprugom Tomislavom.

Hrvatska parastolnotenisačica je aktualna svjetska i dvostruka europska prvakinja. Bez poraza je već gotovo tri godine, a vrhunac karijere doživjela je ovoga rujna na Paraolimpijskim igrama u brazilskom Rio de Janeiru, kada je osvojila zlatnu medalju u finalu kategorije 6, kada je pobijedila Njemicu Stephanie Grebe s 3:0 (11:2, 11:7, 11:4). Za Hrvatsku je to prvo paraolimpijsko zlato u Riju te ukupno četvrto u povijesti nakon što je Antonija Balek u Pekingu pobijedila u bacanju kugle i bacanju koplja, a Darko Kralj u bacanju kugle.

Ove godine Međunarodna stolnoteniska federacija ju je po drugi put u dvije godine nominirala za prestižnu nagradu. Prije dvije godine je i osvojila ovo priznanje te od lipnja 2014. do danas drži prvo mjesto na svjetskoj rang listi u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja. Uz Paović, ove godine kandidirane su još dvije igračice.

"Ovogodišnja pobjednica je tri puta zaredom paraolimpijska pobjednica u svojoj ketegoriji 2, tako da vjerujem da je zasluženo osvojila nagradu“, rekla je Paović.

Na pitanje kakvi su dojmovi iz Katara, odgovorila je: "Doha je još uvijek grad koji se razvija na sve načine: od novih zanimljivih građevina do ženskih prava. Bilo je vrlo zanimljivo barem kratko osjetiti veliku razliku u načinu razmišljanja, ponašanja i života općenito naspram Europe.“

Paović je članica Stolnoteniskog kluba invalida 'URIHO' u Zagrebu, osnovanog 4. ožujka 2004. kao prvog registriranog stolnoteniskog kluba invalida u Hrvatskoj.

"Gala večera je bila lijepo organizirana sa stolnoteniskom elitom i opet naglašavam: čast je biti među najboljima“, istaknula je za kraj.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti