Nataša Sobočan: Najveći izazovi Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom

Plivači s invaliditetom natječu se u ukupno 14 kategorija, deset kategorija za osobe s tjelesnom oštećenjem, tri kategorije oštećenja vida i kategoriji za osobe s intelektualnim teškoćama

 

Nakon što smo u prethodnom paraolimpijskom ciklusu predstavljali naše paraolimpijce, sada je red došao i na Nacionalne sportske saveze. Nakon što smo prošlog mjeseca predstavili rad i djelovanje Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom, na red je došao Hrvatski plivački savez osoba s invaliditetom (HPSOI).

HPSOI je osnovan u rujnu 2006. i trenutno ima 14 klubova članica iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Varaždina, Siska, Dubrovnika, Zadra, Pule, Varaždinskih Toplica i Daruvara. Predsjednica saveza od njegovog osnivanja je proslavljena paraolimpijka Ana Sršen, koja uz pomoć svojih kolega konstantno radi na razvoju i poboljšanju kvalitete uvjeta provođenja postojećih programa HPSOI-a.

Savez trenutno ima dva plivača u paraolimpijskim programima, 11 plivača u individualnim programima posebne skrbi, 8 plivača u međunarodnom programu te 25 u razvojnom programu. Osim skrbi za ove sportaše, cilj HPSOI-a je uključivanje što većeg broja djece s teškoćama u razvoju u plivanje. Savez trenutno ima registrirana 99 plivača natjecatelja u svim dobnim skupinama.

Našu plivačku reprezentaciju u na nedavno završenim Paraolimpijskim igrama u Riju predstavljali su Kristijan Vincetić i Dino Sinovčić, dok je jednu eru hrvatskog sporta obilježio Mihovil Španja, osvajač četiri paraolimpijske medalje. U ženskom plivanju imali smo osvajačice medalja na europskom prvenstvu: Sanju Milojević, te na europskim i svjetskim prvenstvima Anu Sršen.

“Stručna komisija HPSOI-a brine, kako o razvoju tako i o postojećem kadru plivača koji imamo. Uz pravilnu strategiju te maksimalnu logistički I financijsku potporu vjerujem da ćemo se vratiti na stare staze slave osvajanja medalja na paraolimpijskim igrama. Plivanje za osobe s invaliditetom je vrlo zahtjevan sport. Plivači moraju tjedno provesti 20 sati u vodi i imati 3 do 5 sati treninga na suhome, te tim stručnjaka koji radi s njima, da bi mogli konkurirati za finala na europskim, svijetskim prvenstvima i Paraolimpijskim igrama. Trenutno imamo desetak plivača do 18 godina u individualnom programu posebne skrbi HPO-a te vjerujemo da među njima imamo potencijal za budućnost”, izjavila je tajnica HPSOI-a i bivša paraolimpijka Nataša Sobočan.

Plivanje je preporučljivo s obzirom da uspješno pospješuje psiho-fizičko stanje. Stoga i ne iznenađuje veliki interes djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja za bavljenje ovim sportom, budući da su rezultati i pozitivni pomaci vidljivi već nakon prvih tjedana bavljenja ovim sportom.

“Plivanje ima puno prednosti; daje osjećaj ugode, smirenja i opuštanja, a plivanjem uključujemo sve skupine mišića. Kako bismo iskoristili sve prednosti vode kao medija važno je poznavati karakteristike sporta i onda ih prilagoditi tjelesnim oštećenjima koje sportaši imaju”, nadovezala se Nataša.

Svakodnevica u savezu puno ovisi u kojem periodu godine se nalazimo, budući da je zimsko razdoblje više orjentirano na pisanje izvještaja i pripremanje proljetnog i ljetnog djela sezone, jer bez velikog truda nemoguće je realizirati individualne programe kada kreću pripreme i natjecanja. Isto tako dinamično je u projektu Treneri Velikog Srca, projektu za učenje plivanja djece i mladih s teškoćama u razvoju koji Savez provodi u suradnji s partnerima od 2013. u 15 plivačkih škola u Hrvatskoj i u kojem je u školskoj godini 2015-16. bilo uključeno više od 220 djece.

“Najveći izazovi su kada treba zadovoljiti potrebe plivača za natjecanjima, treningom, opremom, a izostanu ili kasne financijska sredstva. Nekada moramo otkazati natjecanja za naše mlađe sportaše zbog tih razloga. Trenerima i plivačima je teško planirati i programirati sezonu ako se rebalansira proračun. Veliki izazov nam prestavlja i suorganizacija Otvorenog prvenastva Hrvatske na koje nam dolaze višestruki osvajači paraolimpijskih medalja sa svojim timovima“, zaključila je Nataša.

Plivači s invaliditetom natječu se u ukupno 14 kategorija, 10 kategorija za osobe s tjelesnom oštećenjem, 3 kategorije oštećenja vida i kategoriji za osobe s intelektualnim oštećenjem. Ako ste zainteresirani za bavljenje ovim sportom, svakako se priključite radu jednog od klubova članica HPSOI-a ili uključite one mlađe u program projekta Treneri velikog srca.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti