Koliko je rizična trudnoća u četrdesetima

Pitanje: N.D.(40) Nalazim se pred odlukom koja će odrediti moju budućnosti i stoga želim mišljenje nepristrane osobe. Do nedavno sam razmišljala da je trudnoća apstraktan pojam za mene, ne zbog invaliditeta koji imam od rođenja.

 

To stanje sam prihvatila, problem je bio u partneru. Svaka veza je završavala veoma brzo i nije postojala volja partnera za brak i dijete. Sada partner i ja želimo dijete, no razmišljam jesam li zakasnila s obzirom na svoje godine?

Odgovor: Žene su najplodnije u svojim dvadesetima, dok im poslije tridesete godine opada broj jajašca i postaju sve manje plodne. Kvaliteta jajašca više nije kao u ranim dvadesetima. Nije rijetkost da žene u četrdesetima ostanu trudne, iako je samo 40 posto šanse da se to dogodi. Poslije 45-e godine šanse su minimalne, ali ne i nemoguće.

Kada žene u 40-ima imaju dijete, često su u dužoj i stabilnoj vezi sa svojim partnerom što je vrlo dobar temelj za proširenje obitelji. Starije su mame, zbog  životnog iskustva, najčešće vrlo dobre u donošenje odluka što se tiče djece te imaju mnogo više samopouzdanja. Vrlo su uporne u dojenju pa ne odustaju uprkos teškom početku od čega na kraju i dijete i one imaju koristi. Karijera im je u 40-im najčešće stabilna zbog vremena koje su imale kako bi to ostvarile, no starije će se majke isto tako brže vratiti na posao nego mlađe, makar na pola radnog vremena. Ako zatrudnite u 40-im, velike su šanse da ćete svoju porodicu proširiti za dva člana. Naime, kod žena u 40-im mogućnost višestrukih trudnoća je jedan naprema dva.

S obzirom na godine morate biti vrlo oprezni, jer postoji velika mogućnost za spontanim pobačajem. Izbacite stres, zdravo se hranite i uživajte u čarima trudnoće bez obzira na godine. Najveća prednost ako se odlučite za trudnoću u 40-im je što ste emocionalno spremni za dijete. Porođaj, posebno ako se radi o prvom, može biti mnogo teži i popraćen određenim komplikacijama: carski rez, dijete može biti loše pozicionirano za vrijeme porođaja, rođenje djeteta s niskom porođajnom težinom, prijevremeni porod. Šanse za genetskim poremećajem drastično se povećavaju pa se tako jedno od 200 djece rodi s Down sindromom. Nažalost, spontani su pobačaji u 40-im vrlo česti pa tako svaka žena nakon 42. godine doživi pobačaj. Za žene iznad 45. godine taj postotak raste na 75 posto.
Uprkos svim teškoćama s kojima se susreću trudnice u 40-im, ne zaboravite sve više žena postaju majke  u tim godinama te imaju normalne i zdrave trudnoće i rađaju zdravu djecu.  Ako imate urednu trudnoću uživajte u njoj, razmišljajte samo pozitivnu, a ono negativno maknite od sebe. Trudnoća je predivan period, jer u vama raste život.

 

In-Portal